Dr. Christian voor zijn gezondheidscentrum in Congo

Thema’s ontwikkelingshulp

  • Deel deze pagina

Hulpverleners die er in ontwikkelingslanden voor proberen te zorgen dat de allerarmsten toegang krijgen tot onderwijs en gezondheidszorg, verdienen onze steun. Daarom helpt MIVA hen als goed doel om deze basisvoorzieningen bereikbaar te maken.

Gezondheidszorg niet toegankelijk

Toegang tot gezondheidszorg is niet in alle landen vanzelfsprekend. Vooral in Afrika, maar ook in Azië en Latijns-Amerika zijn medische zorg en gezondheidscentra voor veel mensen moeilijk bereikbaar. Zij hebben geen eigen vervoer, het openbaar vervoer is beperkt en afstanden zijn enorm. Ook krijgt men weinig voorlichting over hygiëne of het voorkomen van ziektes, zoals lepra en hiv.

MIVA steunt mensen die zich inzetten om zorg bereikbaar te maken en te verbeteren. Zoals Jotish in India die mensen palliatieve zorg biedt, en Florentiana die kinderen met een handicap de juiste zorg geeft.

Portret Florentiana in auto

Auto maakt verschil tussen leven en dood

De vrouw van Ellaihah bezoekt haar man dagelijks

Ambulance maakt palliatieve zorg mogelijk

Onderwijs moeilijk bereikbaar

Onderwijs biedt mensen de kans te ontsnappen aan armoede. Helaas is educatie juist voor de meest kwetsbaren, zoals de allerarmsten of kinderen met een handicap, niet overal goed bereikbaar. In verschillende landen in Afrika en Azië wonen zij vaak in afgelegen, afgezonderde gebieden. Daar is geen school in de buurt. Zij of hun familie hebben geen eigen vervoer. Veel kinderen blijven hierdoor verstoken van onderwijs, terwijl zij daar wel recht op hebben.

MIVA steunt mensen in ontwikkelingslanden die opkomen voor kinderrechten, zoals onderwijs. Bijvoorbeeld zuster Pauline, die verlaten kinderen naar school helpt in Kenia. En in India vecht Sangeeta voor onderwijs voor iedereen.

Daniel in autoraam

Doorbreek armoede, maak onderwijs bereikbaar

Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Gezondheidszorg en onderwijs: mensenrechten

Toegang tot onderwijs en gezondheidszorg is een basisrecht. In 1948 werd door de VN het Universele verdrag voor de rechten van de mens getekend. Daarnaast staat het recht op onderwijs en zorg ook beschreven in het Verdrag van de Kinderrechten van de VN. Schending van mensenrechten, zoals vrouwenrechten en kinderrechten komt desondanks nog schrikbarend veel voor. Daarom steunt MIVA hulpverleners die opkomen voor deze mensenrechten.

Help jij ook mee?

Ja, ik steun hulpverleners die onderwijs en gezondheidszorg bereikbaar maken

Welk bedrag wil je doneren?
  • Deel deze pagina

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.