Zuster Sangeeta geeft in India onderwijs aan kinderen met én zonder handicap
In India kunnen kinderen met een handicap vaak niet naar school. Zuster Sangeeta ziet het als haar persoonlijke missie dat te veranderen. Zij runt haar eigen school – en zowel kinderen met als zonder beperking zijn er van harte welkom. Omdat de school 20 kilometer buiten de stad staat, is vervoer wel altijd een grote zorg. De school heeft meerdere bussen om de 300 leerlingen op te halen en weer thuis te brengen. Maar als een bus pech heeft of om een andere reden niet kan rijden, betekent het automatisch dat 30 leerlingen niet naar school kunnen.
Uit armoede ontsnappen
Sangeeta: “Naar school gaan geeft een kind een gevoel van trots en waardigheid. Toch laten maar weinig scholen kinderen met een handicap toe. De kinderen worden verwaarloosd en voelen zich nutteloos. Bij ons zijn ze van harte welkom en krijgen ze een doel in het leven. Bovendien kunnen kinderen met én zonder beperking bij ons samen opgroeien. We zien hier kinderen die prima kunnen horen spelenderwijs gebarentaal leren. Dat gebeurt vanzelf, omdat verschillende kinderen met elkaar spelen.
“Ik geloof heel sterk dat mensen die niet zoals jij zijn, toch onderdeel van je zijn. We zijn allemaal één.”
Sangeeta’s missie
De school van Sangeeta biedt niet alleen onderwijs, maar ook revalidatie en medische hulp. “Daardoor krijgen onze kinderen de kans onafhankelijk te worden en uit de armoede te ontsnappen. En dat is heel belangrijk, want veel handicaps worden veroorzaakt door armoede. Bijvoorbeeld door voedingstekorten. Of door gebrek aan geboortezorg. Bovendien hebben arme gezinnen minder geld om hun kind naar school te laten gaan. Door armoede krijgen dus meer kinderen een handicap. En die kinderen krijgen bovendien geen eerlijke kans op een mooi leven. Ik zie het als mijn missie dat te veranderen.”
Een bus minder
“Helaas is er geen openbaar vervoer van de stad naar onze school. Daarom zijn we afhankelijk van onze schoolbussen. Van de 300 kinderen die we dankzij die bussen naar school brengen, zouden er maar enkelen kunnen komen als wij geen vervoer hadden! In India zijn voertuigen ouder dan 15 jaar verboden op de weg. En één van de schoolbussen bereikt over een paar maanden die gevreesde leeftijd. Als we één bus minder hebben, moeten ongeveer 30 kinderen thuisblijven. Een grote zorg, maar we zetten door.”
Khushi wil graag naar school blijven gaan
Khushi is 12 jaar en heeft rachitis, een aandoening van de botten die ontstaat door een tekort aan vitamine D. Ze woont in de stad Varanasi samen met haar vader, moeder en broer op een kamer van tien vierkante meter. Het is er vochtig, donker en op de muren staat schimmel. Geen gezonde plek om op te groeien… Toch is dat wat Khushi de eerste vijf jaren van haar leven heeft gedaan. Al die tijd kon ze niet lopen en heeft ze de ruimte niet eens verlaten.
Dankzij zuster Sangeeta gaat ze nu naar school. Ze wordt dagelijks door de schoolbus opgehaald en met een speciale enkelbrace kan ze zelfs al aardige afstanden lopen. Ze heeft vriendjes en maakt plezier met iedereen in de bus. Later wil ze dokter worden. Zonder schoolbus kan Khushi niet naar school. Ze kan dan niet leren, niet revalideren en niet aan haar toekomst werken.
Maak jij onderwijs bereikbaar met een donatie?
“We hebben heel binnenkort dus één schoolbus minder. Dat betekent dat ongeveer 30 kinderen thuis moeten blijven en niet meer naar school kunnen. Hun ontwikkeling en revalidatie staat dan volledig stil. Dat gaat me aan het hart,” zegt Sangeeta. Zorg jij ervoor dat er een nieuwe schoolbus komt, zodat deze kinderen kans houden op een betere toekomst? Alvast heel hartelijk bedankt!