Daniel in autoraam

Doorbreek armoede, maak onderwijs bereikbaar

Auto
Kenia
Onderwijs
  • Deel deze pagina

De missie van Zuster Pauline in Kenia

In het arme en uitgestrekte Isiolo in Noord-Kenia is het leven bikkelhard. Meer dan 50 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Omdat ouders op zoek moeten naar inkomen of eten, of zelfs omdat ze zijn omgekomen, blijven kinderen alleen achter. Ze gaan niet naar school. Zuster Pauline (65) werkt dag en nacht om hen naar school te helpen, ook al is onderwijs soms op meer dan vier uur afstand. Want: “Alleen onderwijs kan de vicieuze cirkel van armoede doorbreken.”

Ja, ik doneer en maak onderwijs bereikbaar

Welk bedrag wil je doneren?

Meedogenloos gebied

In het meedogenloze gebied heeft het al meer dan drie jaar niet geregend. Pauline: “Dit heeft onnoemelijk veel leed veroorzaakt. De meeste inwoners van de provincie zijn afhankelijk van het land. De pastoralisten (veehoudende nomaden, red.) zijn gedwongen om enorme afstanden af te leggen op zoek naar grasland en water. Mensen lijden honger. Vooral kinderen raken ondervoed of overlijden zelfs.”

Karkassen van dode koeien in Kenia

Conflict om vee

Het hebben van dieren zoals geiten of kamelen is van levensbelang: het zorgt voor eten en een beetje geld. Verschillende nomadische stammen proberen daarom met geweld elkaars vee te stelen. Soms zelfs gewapend. “Veel mannen komen hierbij om,” vertelt Pauline. “En dat terwijl zij juist de kostwinners zijn. Wanhopig vertrekken moeders op zoek naar inkomen of voedsel. Het duurt vaak lang voordat zij terugkeren. Het is akelig om te zien dat veel kinderen zo hun ouders verliezen.”

“Soms weet ik dat iemand mijn hulp nodig heeft, maar kan ik niet helpen. Dat geeft me slapeloze nachten.”

Zuster Pauline op lange uitgestrekte en afgelegen weg

Onderwijs om armoede te verslaan

Bijna dagelijks redt Pauline kinderen uit deze benarde situatie. Ze geeft hen en hun families eten en zorg, en helpt ze bij het vinden van werk. Vanwege de honger verkiest men eten boven het betalen voor onderwijs of een schooluniform. Pauline: “Alleen met onderwijs kunnen de kinderen een beter leven voor zichzelf opbouwen. Alleen dan kunnen we armoede verslaan.” Daarom doet Pauline er alles aan om kinderen naar school te krijgen.

Pauline helpt Daniel met rugzak

Eigen vervoer cruciaal

“Het is in deze grote provincie zo moeilijk om alle kinderen die mijn hulp nodig hebben te bereiken. Er zijn zo veel gevallen, elke dag weer. Alleen met eigen vervoer kan ik onmiddellijk spoedhulp bieden. Soms weet ik dat iemand mijn hulp nodig heeft, maar kan ik niet helpen. Dat geeft me slapeloze nachten.”

Daniel gaat weer naar school. Alleen met vervoer kon Pauline hem helpen.

Stel je voor: je bent 11 jaar en zorgt in je eentje voor je zusje van 6 die een hersenbeschadiging heeft. Voor Daniel was het de realiteit. Zijn vader kwam om bij een gevecht om zijn kudde. Moeder Pamela was genoodzaakt om Daniel van school te halen, zodat zijn zusje Abigail niet alleen zou blijven terwijl zij op zoek ging naar eten en werk. Pauline: “Toen ik Daniel en Abigail vond, stond hun leven op het spel. Daniel vertelde me huilend dat hij heel graag naar school wilde. Maar er zat niks anders op. Hij kon zijn zusje niet in de steek laten.”

Zuster Pauline geeft Daniel en zijn familie eten, zorgt dat zijn moeder een klein inkomen krijgt en geeft fysiotherapie en medicijnen aan Abigail. Voor Daniel regelde ze plaatsing op de dichtstbijzijnde kostschool waar hij zowel een basismaaltijd als onderwijs krijgt. Die is echter wel op vier uur afstand.

Daniel op school

Nog vier auto’s nodig. Helpt u mee?

Met hulp van Zuster Pauline kunnen verlaten kinderen naar school. Eén auto is niet genoeg voor Pauline en haar collega’s in dit enorme gebied. Uw steun is nodig voor de aanschaf van nog vier stevige terreinwagens die opgewassen zijn tegen het ruige landschap in Kenia.

Helpt u Zuster Pauline en haar collega’s op weg met een donatie?

  • Deel deze pagina

Ja, ik maak onderwijs voor meer kinderen bereikbaar

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer
Tina verkoopt schoenen op de markt

“Als je meisjes onderwijst, onderwijs je de hele samenleving!”

Lees meer
Bus haalt Marcelino op

Naar school dankzij MIVA-busje

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.