Pionier Lina bij de mobiele bieb in Bangladesh

Iedereen hoort erbij dankzij mobiele bibliotheek

Bangladesh
Onderwijs
  • Deel deze pagina

Kinderen met handicap genegeerd

Pionier Lina uit Bangladesh ziet het als haar bestemming om ervoor te zorgen dat kinderen met een handicap kunnen opgroeien zoals alle andere kinderen. Dat is, zeker in een arm land als Bangladesh, niet vanzelfsprekend. Kinderen met een handicap worden genegeerd, ouders kunnen nergens terecht. “Dat moet veranderen”, vindt Lina en dus komt ze in actie.

Lina is 30 jaar. Ze geeft les op een basisschool en heeft een school geopend waar volwassenen kunnen leren lezen en schrijven. Daarnaast zet ze zich in voor kinderen met een handicap en hun ouders.

Gepest en buitengesloten

Lina’s motivatie komt vanuit haar eigen situatie: haar dochter liep een hersenbeschadiging op en werd niet geaccepteerd door haar omgeving. Lina richtte daarom een oudergroep op. Deze groep geeft met behulp van een mobiele bibliotheek voorlichting over leven met een handicap aan zowel leerkrachten als leerlingen. “Veel ouders vertelden me dat de leraren hun kinderen met handicap weigerden toe te laten op school. Ook werden ze gepest en buitengesloten door andere kinderen. Ze zeiden: ‘Dat kind is gehandicapt en we kunnen niet samen met hem in de klas zitten.’ De kinderen werden als het kwaad gezien”, vertelt Lina verdrietig.

Pionier Lina met oudergroep

Voorlichting met mobiele bieb

Elke maand bezoekt Lina met de mobiele bibliotheek nieuwe scholen om leerkrachten en kinderen te vertellen over inclusief onderwijs. Onderwijs waar iedereen aan deel kan nemen. Lina vertelt: “We vragen eerst de leraren om toestemming om de bibliotheek aan de kinderen te laten zien. We hebben speelgoed, boeken en video’s. Door het speelgoed leren ze hoe ze samenspelen met gehandicapte kinderen en om hen extra tijd te geven.”

Alle kinderen op school doen mee aan het programma. Zo bereikt Lina iedere maand 2100 kinderen en 900 families. “Ik heb de veranderingen gezien. Het aantal kinderen met handicap die de scholen verlaten is gedaald en het onderwijs is inclusief geworden.”

Pionier Lina staat voor de klas met materiaal uit haar mobiele bieb

Weer met plezier naar school

Eén van de kinderen die Lina hielp was Sumi, een meisje met een verstandelijke handicap. Hierom werd ze gepest in de klas. Ze wilde stoppen met school en voelde zich vernederd. Sinds haar school met de mobiele bibliotheek werd bezocht, pesten de kinderen haar niet meer. De leraren helpen Sumi nu ook enorm en ze gaat weer met plezier naar school.

niemand wordt buitengesloten in de klas

Dankbaar en vol hoop

Lina is de donateurs van MIVA erg dankbaar: “De mobiele bibliotheek die jullie ons gegeven hebben, heeft ons enorm geholpen. We hebben zoveel positieve veranderingen kunnen brengen in onze regio. Ik wil de bibliotheek aan nog veel meer mensen laten zien en ze dichter bij inclusief onderwijs brengen. Mijn hoop voor de toekomst? Dat als wij er niet meer zijn, de kinderen die nu les krijgen door de mobiele bibliotheek, er nog steeds van profiteren.”

Helpt u mee?

In Bangladesh zijn gelukkig meer mensen zoals Lina. MIVA wil hen ook graag helpen om onderwijs bereikbaar te maken voor iedereen. Helpt u mee met een donatie?

  • Deel deze pagina

Ja, ik help mee

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Regentijd maakt hulp onbereikbaar

Lees meer
Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer
Catherina

Auto helpt kinderen met handicap een eerlijke kans te geven

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.