Tina verkoopt schoenen op de markt

“Als je meisjes onderwijst, onderwijs je de hele samenleving!”

Minibus
Zambia
Onderwijs

Tina is 13 jaar en droomt ervan verpleegster te worden. Maar als zuster Clarina en haar minibus er niet waren geweest, had Tina niet eens naar school gekund. Net als vele andere meisjes in Zambia. Haar ouders hebben geen geld en vervoer. Sterker nog: Tina hielp haar ouders met de verkoop van tweedehands schoenen op de markt.

Clarina hielp Tina naar school

Meisjes ophalen en naar school brengen

Gelukkig liep het anders voor Tina. Ze gaat wél naar school en jaagt nu haar droom na! Zuster Clarina maakt dit mogelijk, omdat zij kinderen naar school brengt die zelf niet voor vervoer kunnen zorgen. Ze richt zich vooral op kansarme meisjes uit achterstandswijken, zoals Tina. Enthousiast benadrukt ze dat ze daarmee ook komende generaties helpt: “Als je meisjes onderwijst, onderwijs je de hele samenleving!”

Duidelijke missie

Zuster Clarina is een gedreven vrouw van 52 jaar. Ze zet zich onvermoeibaar in om onderwijs toegankelijk te maken voor jonge meisjes die opgroeien in de moeilijk bereikbare achterstandswijken van de stad Livingstone in Zambia. Haar missie is duidelijk: ze wil de meisjes een eerlijke kans geven om te ontsnappen aan een leven in armoede.

“Het leven in de achterstandswijken van Livingstone is zwaar. Als de meisjes onderwijs krijgen, kunnen ze hun armoede doorbreken en onafhankelijk worden.”

Veel meisjes gaan niet naar school

Clarina benadrukt hoe belangrijk het is dat juist meisjes naar school gaan: “Als vrouwen moeder worden, kunnen zij hun kinderen weer onderwijzen. Daarom vind ik onderwijs voor meisjes zo belangrijk. Het is mijn passie om het beste uit ze te halen. Om hun leven positief te veranderen. Dat is hard nodig, want het leven van de gezinnen in de achterstandswijken van Livingstone is zwaar. Hun belangrijkste zorg is voldoende geld verdienen om die dag te kunnen eten. Anderhalf uur lopen om je kinderen naar school te brengen, betekent dat je anderhalf uur niet kunt werken. Daarom gaan veel meisjes helemaal niet naar school. Dat maakt hun situatie uitzichtloos.”

Clarina helpt dankzij de minibus meisjes naar school

Minibus om de meisjes te vervoeren

Dankzij de donateurs van MIVA kreeg zuster Clarina een minibus waarmee ze nu meisjes ophaalt en weer thuisbrengt. Zo kunnen ouders werken, terwijl hun dochters de kans krijgen om een diploma te halen en aan de armoede te ontsnappen. Maar liefst 25 meisjes krijgen nu speciaal onderwijs, 20 meisjes krijgen regulier onderwijs en nog eens 15 andere meisjes krijgen fysiotherapie. Zonder Clarina en haar minibus was dat niet mogelijk geweest.

Tina moest schoenen verkopen op de markt, maar kan nu verpleegster worden. Gun meer meisjes een beter leven!

Tina in de klas

De droom van Tina

Ook Tina wordt iedere dag thuis opgehaald en naar school gebracht met de minibus van Clarina. Tina kan daardoor haar droom najagen. Weg van de markt. Weg uit de armoede. Tina kan nu naar school en kan verpleegster worden.

Clarina, schoolgaande meisjes en hun ouders zijn blij met de minibus

Geef meer meisjes een eerlijke kans

Vind jij net als Clarina dat ieder kind naar school moet kunnen om een betere toekomst te krijgen? Help dan mee met een gift. Met € 10, € 25 of bijvoorbeeld € 50 kunnen nog veel meer hulpverleners zoals Clarina hun werk doen. Dankjewel!

Tina verkoopt schoenen op de markt

Ja, ik help meer hulpverleners zoals Clarina

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Kinderen krijgen les naast de stations

Bus geeft straatkinderen toekomst

Lees meer
Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer
Maandverband Kenia

Auto zorgt voor gelijke kansen in Kenia

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.