Land
Kenia

Werkveld
meisjesrechten

Gelijke kansen door maandverband

Naar school gaan terwijl je menstrueert? Dat lijkt vanzelfsprekend, maar voor meisjes in Kenia is het dat niet. Hierdoor zijn er maar weinig meisjes die hun school afmaken. Pionier Josephat ziet het als zijn roeping de maatschappij te veranderen door het verstrekken van maandverband.

Niet naar school door menstruatie

In arme gezinnen wordt maandverband niet als basisbehoefte maar als luxe gezien. In Kenia wonen, slapen en koken veel gezinnen in één ruimte van circa tien vierkante meter. Meisjes die ongesteld zijn horen vaak dat ze vies zijn. Ze worden meerdere dagen buitengesloten en mogen niet naar school.

Josephat vertelt: ”Als je zo vaak schooldagen mist, raak je achter in de lesstof en dat vergroot de kans op vroegtijdig schoolverlaten. Veel meisjes zoeken daarom al op jonge leeftijd naar manieren om geld te verdienen voor het kopen van maandverband. Sommige meisjes hebben betaalde seks om hun menstruatie te bekostigen…”

Josephat Kenia

Gelijke kansen voor jonge meisjes

Door het verstrekken van maandverband kunnen de meisjes wel gewoon naar school en krijgen zij dezelfde kansen als jongens. Josephat, zelf ook vader van een dochter, begon met het ondersteunen van vijf buurmeisjes. Inmiddels steunt hij met een heel team 1.500 meiden verdeeld over 10 scholen.

Naast maandverband geeft de organisatie van Josephat ook voorlichting. ”Sinds we zijn begonnen is het percentage schoolverlaters en tienerzwangerschappen gedaald.”

Josephat Kenia

Onbereikbare gebieden

Op het platteland is maandverband een nog schaarser goed, daarom ondersteunt de organisatie van Josephat daar ook meisjes. Elk half jaar reist een team met gigantische tassen vol maandverband naar hun bestemming op het platteland: In een geleend busje, achterop een motortaxi of lopend.

Deze gebieden zijn erg slecht bereikbaar en er is amper openbaar vervoer. Soms zorgt hevige regenval of ander ongemak ervoor dat ze de plek niet kunnen bereiken of een deel van het maandverband onbruikbaar is.

uitdelen maandverband

Maandverband voor het hele land

Met een goede auto kunnen meer meisjes bereikt worden. Daarom financierde MIVA in 2018 een stevige pick-up truck. Hierdoor kan het team met een volgeladen auto maandverband verstrekken door het hele land.

MIVA wil graag meer pioniers als Josephat helpen om hun belangrijke werk voort te zetten. Help je mee met een donatie?

Send this to a friend