MIVA-medewerker Geertje vertelt...

Samen zorgen we dat hulp steeds meer mensen bereikt

Graag stel ik mij even aan je voor. Mijn naam is Geertje. Ik ben communicatieadviseur bij MIVA. Ik geloof in onze missie: vergroot het bereik van lokale mensen, zodat zij nog meer mensen kunnen helpen. Lokaal, concreet en aan de basis. Dat lukt ons alleen dankzij jouw steun!

Mijn reis voor MIVA laat zien wat jouw steun doet

Geweldig dat je ons steunt in onze missie! MIVA gelooft in mensen die zich inzetten om anderen te helpen. Die mensen ondersteunen we met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen. Om jou te kunnen laten zien wat we met jouw bijdrage doen, zijn we naar Zimbabwe gereisd. Daar hebben we zoveel mogelijk projecten bezocht. Ik zou je natuurlijk het liefst met eigen ogen laten zien wat we hier samen bereiken. Want samen maken we echt het verschil.

Geertje op reis voor MIVA

Vijf dagen, zes projecten en heel veel kilometers

Het was nog even spannend of ik de projecten wel kon gaan bezoeken. We hebben de reis een aantal keer moeten uitstellen vanwege de politieke onrust in Zimbabwe. In de vijf dagen dat we daar waren, hebben we zes projecten in de armste regio van het land bezocht. Vaak op zo goed als onbereikbare plekken, waar lokale mensen hulp bieden aan de allerarmsten. Onze transport- en communicatiemiddelen zijn daar echt onmisbaar. Elke euro die jij bijdraagt wordt er heel zorgvuldig en goed besteed.

De eerste dag zaten we meteen de hele dag in de auto. De volgende dag weer. Bij het eerste project kwamen we in het pikkedonker aan, in een dorpje met amper stroom. Toen besefte ik hoe ver we van alles af waren. Ik dacht: “Als er nu iets ernstigs gebeurt, hebben we echt een probleem”. En dan hadden wij nog een auto bij ons… Dan realiseer je je pas écht hoe onbereikbaar basisvoorzieningen zijn voor de allerarmsten. En hoe groot de impact is die jij als donateur maakt.

Met hart en ziel

Al ruim vijf jaar vertel ik vanuit mijn rol als communicatieadviseur hoe onbereikbaar plekken zijn, dat afstanden enorm zijn. En dat jij als donateur echt het verschil maakt voor de mensen daar. Het is goed om dat nu zelf te zien. Dat wil ik ook zo goed mogelijk op jou overbrengen. Want ik begrijp heel goed dat jij wilt weten wat er met jouw bijdrage wordt gedaan.

Het viel mij op hoe professioneel de mensen daar werken. Heel indrukwekkend. De mensen zetten zich echt met hart en ziel in voor anderen. Eén van de pioniers die we bezochten was Albert. Hij zorgt ervoor dat kinderen en jongeren met een handicap naar school kunnen en een toekomstperspectief hebben. Hij kent elk kind persoonlijk en weet precies welke aandoening en behandeling ze hebben. Zijn bijzondere werk kan hij alleen doen dankzij jouw steun.

MIVA medewerker Geertje en cameraman Joost Pleune interviewen Albert.

Het verschil dat een vervoermiddel maakt…

We bezochten ook lokale hulpverlener Tawanda. Hij werkt voor een ziekenhuis in de armste regio van Zimbabwe. Bij het ziekenhuis hebben ze hulpmiddelen zoals krukken en rolstoelen. Maar hoe krijg je die bij de patiënten? Bij gebrek aan een auto was hij soms vijf uur onderweg. Lopend met een rolstoel op zijn rug. Bij het ziekenhuis stond wel een ambulance. Maar die moest natuurlijk beschikbaar blijven voor noodgevallen. Dat kan een kwestie zijn van leven en dood. Tawanda vertelde ons dat het ziekenhuis alle materialen en hulpmiddelen had klaarstaan staan voor huisbezoeken, maar hij kreeg ze niet op plek van bestemming. Hoe groot de behoefte aan vervoer is bleek wel toen we met Tawanda op huisbezoek gingen: onze auto werd helemaal volgeladen. Dan twijfel je geen moment: de steun van onze donateurs komt hier heel goed terecht! Dankzij jou kunnen we deze mensen mobieler maken, zodat zij anderen kunnen helpen.

Zonder vervoer loopt men vijf uur met een rolstoel op de rug om een kind te helpen.

Samen sterk!

In Zimbabwe hebben we zoveel mogelijk projecten bezocht. We wilden zien hoe jouw donatie door de pioniers wordt ingezet en hoe hun werk gaat. Daarvoor interviewden we de pioniers en de mensen die zij helpen. Ook maakten we foto’s en films, zodat we jou kunnen laten zien wat jouw steun betekent voor deze mensen en wat er nog nodig is.

Bij MIVA geloven we in de eigen kracht van ontwikkelingslanden. Vergroot het bereik van lokale mensen, zodat zij nog meer mensen kunnen helpen. Lokaal, concreet en aan de basis. Ik geloof in die missie, nog meer nu ik zelf het verschil heb gezien. Uiteindelijk is het doel mensen onafhankelijk maken zodat wij als organisatie niet meer nodig zijn. Daar zet ik me graag voor in. Samen met jou!

Bedankt voor jouw betrokkenheid!