Collecte 2024: Voorkom onnodige baby- en moedersterfte

02 april 2024
  • Deel deze pagina

Kraamkliniek zonder ambulance: “Wat als het misgaat?”

Op 24 en 25 augustus 2024 vindt de MIVA-collecte plaats in de katholieke kerken. Dit jaar vraagt Stichting MIVA urgente aandacht voor levensreddende geboortezorg in afgelegen Zambia. Met regelmaat moeten vrouwen hun baby hier langs de kant van de weg ter wereld brengen. Met alle gevolgen van dien. Een ambulance kan onnodige sterfte voorkomen. Help jij mee?

Zelly op huisbezoek bij Bianca controleert buik

Ja, ik doneer voor een levensreddende ambulance

Welk bedrag wil je doneren?

Nieuw leven en de dood liggen hier heel dicht bij elkaar

Verloskundige Zelly voelt zich machteloos. Haar kraamkliniek heeft namelijk geen vervoer. Zonder ambulance kan zij in noodsituaties niets doen. Vrouwen kunnen, als ze veel geluk hebben, achterop een ossenkar naar het grote ziekenhuis worden gebracht. Maar meestal zijn ze aan hun lot overgelaten.

Het verschil tussen nieuw leven en de dood ligt hier heel dicht bij elkaar. Tijdens de kerkcollecte in augustus zamelt MIVA daarom geld in voor een ambulance bij de kliniek van Zelly. Zodat geen (nieuwe) levens meer verloren hoeven te gaan.

Kraamkliniek zonder ambulance

De afstanden zijn hier enorm en er zijn alleen zandwegen. Een auto heeft in dit gebied bijna niemand, en men heeft ook geen geld voor ander vervoer. Er zit voor veel zwangere vrouwen dus niks anders op: wanneer zij hun kindje bijna verwachten starten ze lopend aan een lange en onzekere tocht.

Zelly maakt heel wat aangrijpende situaties mee. “Laatst kwam een vrouw op het nippertje strompelend bij de kliniek aan. Haar weeën waren al in volle gang. Ik kon de baby net op tijd opvangen.” Helaas kent Zelly ook tal van verhalen van vrouwen die onderweg naar de kliniek bevielen waarbij het kindje en soms ook de moeder het niet overleefden.

Ja, ik doneer en voorkom onnodige baby- en moedersterfte

Welk bedrag wil je doneren?
  • Deel deze pagina

Meer nieuws

Dennitah geeft voorlichting over vrouwenrechten

Vrouwenbesnijdenis: pijnlijk en vernederend

Lees meer
Rachel nepal

MIVA in Dagblad Trouw

Lees meer
Hugo Lingeman maakte een prachtige reportage voor ZIN Magazine

Zin&MIVA Reportersteam terug uit Nepal

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.