Albert strijdt voor acceptatie van kinderen met een handicap

Auto laat alle kinderen meedoen

“Het is een uitdaging om school te bereiken wanneer je een lichamelijke handicap hebt.”

Auto
Zimbabwe
Onderwijs en Inkomen
  • Deel deze pagina

School voor iedereen bereikbaar?

In Zimbabwe komt het veelvuldig voor dat kinderen met een handicap niet naar school gaan. Albert is sociaal werker in Matobo, Zimbabwe. Hij strijdt voor de acceptatie van kinderen en jongeren met een beperking, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting. Ook helpt hij de jongeren na hun schooltijd een inkomen te verdienen.

Kwetsbare families

“Deze families zijn zeer kwetsbaar”: vertelt Albert. Vaak zijn de ouders werkloos en zeer arm. Ze houden hun kind liever thuis, dikwijls uit schaamte. Een ander veel voorkomend probleem is discriminatie. “Mensen denken ten onrechte dat een kind met een beperking niets kan. Door middel van voorlichting proberen we meer begrip te creëren”.

De kinderen die Albert helpt, komen uit moeilijk bereikbare gebieden in de armste regio van het land. “Voor kinderen met een lichamelijke beperking is het een uitdaging om hun school te bereiken.” vertelt Albert.

Thembelihle kan dankzij de rolstoel naar school

Met de juiste aanpassingen, apparatuur en begeleiding in en rond school zorgt hij ervoor dat álle kinderen naar school kunnen. Zo hielp hij Thembelihle die een hersenbeschadiging heeft. Door haar beperking heeft ze moeite om voorwerpen vast te houden en kan ze niet staan of lopen. Om haar mobiliteit te verbeteren, regelde Albert een rolstoel en aanpassingen in huis. Nu gaat Thembelihle naar school en maakt ze vrienden.

Een eigen inkomen

De hulp van Albert houdt niet op bij schoolgaande kinderen. Als jongeren klaar zijn met school helpt hij ze een toekomst op te bouwen. Nkazimulo is een 21-jarige jongen met een verstandelijke beperking. Hij woont bij zijn moeder en oma die allebei dezelfde beperking hebben. Albert gaf de familie een aantal geiten. Zo kan het gezin toch zelfstandig een klein inkomen verdienen. Nkazimulo verzorgt de geiten elke dag.

Dankzij de geiten die Nkazimulo van Albert kreeg heeft hij een eigen inkomen

Onlangs werden de geiten van Nkazimulo aangevallen door jakhalzen. Eén geit overleefde de aanval niet. Om geiten te beschermen en daarmee de enige inkomstenbron van de familie veilig te stellen, zorgde Albert dat er een hek werd geplaatst.

Nkazimulo bezit nu tien geiten en daar is hij enorm trots op. Zijn zelfrespect is enorm gegroeid. Op de vraag of hij een lievelingsgeit heeft, zegt hij: “De twee dikste, die vind ik het leukste”.

Vervoer is noodzakelijk

Albert moet zich in moeilijk begaanbaar gebied over grote afstanden verplaatsen om de kinderen en hun ouders te bereiken. Aan MIVA vraagt hij daarom een auto om meer gezinnen bij te staan. Help je mee met een donatie zodat meer kinderen en jongeren zoals Nkazimulo en Thembelihle mee kunnen doen in het dagelijkse leven?

  • Deel deze pagina

Ja ik steun MIVA zodat meer mensen zoals Albert hun bestemming bereiken.

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer
Daniel in autoraam

Doorbreek armoede, maak onderwijs bereikbaar

Lees meer
Bus haalt Marcelino op

Naar school dankzij MIVA-busje

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.