Tuinbouw project Odile

Vereniging versterkt vrouwen

Auto
Burkina Faso
Vrouwenrechten
  • Deel deze pagina

Vrouwen laten nu hun stem horen

Odile is directeur van een organisatie in Burkina Faso die vrouwen sterk en zelfstandig wil maken. Want in hun cultuur zijn vrouwen nog steeds ondergeschikt aan de mannen. Iets dat we ons hier moeilijk kunnen voorstellen. In verschillende projecten werken de vrouwen mee aan de ontwikkeling van de gemeenschap en hun gezin. Nu durven zij hun stem meer te laten horen.

Odile zet zich in voor vrouwenrechten in Burkina Faso

Odile leerde al vroeg naar anderen om te kijken: “In ons gezin met zeven kinderen helpen we elkaar. En mijn vader zet zich in voor de kerk, waardoor ik als klein kind al veel verschillende mensen ontmoette.” Nu brengt ze met haar organisatie vrouwen bij elkaar. Versterk ze. Met projecten die hen zelfstandig maken en een eigen inkomen opleveren. Geen gemakkelijke opgave, maar Odile is vastberaden.

Eigen ideeën

Het idee voor elk nieuw project komt van de vrouwen zelf. Vrouwen uit het kleine dorp konden alleen verse groenten halen in een dorp 20 km verderop of in de stad op 65 km afstand. Daarom startte Odile in 2015 een tuinbouwproject op. De vrouwen verbouwen nu het hele jaar door hun eigen gezonde voeding en hebben eindelijk een eigen inkomen. Het is bovendien de ideale plaats om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen.

Pionier Odile legt uit

Onderwijs komt dichterbij

Ook onderwijs is een belangrijk thema voor Odile. Haar organisatie zorgt ervoor dat er lagere scholen worden gebouwd, dat er boeken zijn en een kantine. Zodat steeds meer kinderen onderwijs krijgen. Odile droomt groot: voor 2022 wil ze nog twee scholen met drie klaslokalen in twee dorpen openen en in twee dorpen twee kleuterscholen bouwen.

Gelijkheid in bijenteeltprogramma

In Afrika, met name in Burkina Faso, zijn vrouwen nog steeds ondergeschikt. Odile: “Met de activiteiten van onze vereniging willen wij de vrouwen versterken. En zorgen voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ons bijenteeltprogramma was eerst eigenlijk alleen bedoeld voor mannen. Maar het is ons gelukt om ook vrouwen enthousiast te maken voor dit project. Nu zijn bij dit programma meer dan 175 bijentelers betrokken. Daarvan is 50% vrouw. In de komende twee jaar willen we ten minste drie tuinbouwprojecten in drie dorpen realiseren. Dan is 70% vrouw. Daar ga ik voor!”

Aan project aan het werken van Pionier Odile

Meer bezoeken dankzij auto

Odile legt heel wat kilometers af om alle projecten te bezoeken en de mensen te spreken. “Per maand bereiken we zo’n 7.000 mensen. De dorpen liggen tussen de 40 en 90 km van onze standplaats af. Onze oude auto is al vaak kapot gegaan. Dan moeten we activiteiten uitstellen en kunnen we minder bezoeken per week doen. Betrouwbaar vervoer is dus onmisbaar voor ons. Wij hopen dan ook echt op jouw steun. Zodat wij onze bestemming kunnen bereiken.” Kunnen zij op jouw hulp rekenen?

  • Deel deze pagina

Ja, ik help mee

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

De vrouwengroepen kiezen een gezamenlijke Sari om verbondenheid met elkaar te tonen

Auto opent deuren voor vrouwen

Lees meer
Zelly op huisbezoek bij Bianca controleert buik

Kraamkliniek zonder ambulance: “Wat als het misgaat?”

Lees meer
Groep vrouwen ontvangt eerste kuikens

Auto maakt vrouwen onafhankelijk

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.