De vrouwengroepen kiezen een gezamenlijke Sari om verbondenheid met elkaar te tonen

Auto opent deuren voor vrouwen

“Vroeger kwamen al deze vrouwen niet eens buiten, nu voelen ze zich gesterkt door elkaar en durven voor zichzelf op te komen.”

Auto
India
Vrouwenrechten
  • Deel deze pagina

Deuren openen voor vrouwen in India

In de dorpen op het platteland van India hebben vrouwen nog altijd een achtergestelde positie. Veel vrouwen komen überhaupt niet buitenshuis. Maria ziet het als haar bestemming om deuren te openen voor vrouwen. Ze stimuleert vrouwen om zich te verenigen in vrouwengroepen.

Foto maria

Samen staan de vrouwen sterk

Maria zet in de plattelandsdorpen vrouwengroepen op. Met een gezamenlijke spaarrekening helpen de vrouwen elkaar om een beter bestaan op te bouwen. Zo heeft een groep voor één van de vrouwen twee geitjes gekocht. Van het geld dat de vrouw verdient door de verkoop van melk en kaas, kan ze nu het schoolgeld van haar kinderen betalen.

Ook betaalde ze de groep de geitjes terug. ‘Ik startte met twee geitjes, nu heb ik er elf, haha… Ik kan nu ook wat extra geld inleggen. Zo kan een andere vrouw uit de groep ook geholpen worden.”

in sommige dorpen hebben de vrouwen zelf een straat aangelegd

Onafhankelijkheid

De vrouwen vertrouwen Maria hun ergste problemen toe. “Vroeger kwamen al deze vrouwen niet eens buiten, nu voelen ze zich gesterkt door elkaar en durven voor zichzelf op te komen. Ik vergeet nooit de eerste keer dat ik naar de dorpen toeging, ik werd echt omhelsd door de vrouwen” aldus Maria.

Maria straalt trots als ze vertelt over een vrouw wiens man was overleden. Maria hielp de vrouw zich aan te sluiten bij één van de vrouwengroepen. Van de andere vrouwen leerde ze naaien. Ze maakt nu zelf sari’s en schoolkleding. Van het geld dat ze met de verkoop verdient kunnen haar 3 dochters naar school. Zo hebben ook de drie dochters een toekomst.

Suda laat trots zien dat ze nu haar naam kan schrijven

De vrouwen vinden het erg belangrijk om elkaar te motiveren om ook meisjes naar school te laten gaan. “Zo krijgen de meisjes zelf een kans op een onafhankelijk bestaan, en wij leren ook weer van onze kinderen”.

“Als een man het kan, dan kunnen wij het ook!”

Door aansporing van Maria bereikten de vrouwengroepen in de afgelopen jaren al veel. De vrouwen leren elkaar vaardigheden om inkomsten te verdienen. Ze bouwden een openbaar toilet en legden straten aan zodat de dorpen beter bereikbaar zijn. Zoals ze zelf zeggen: “Als een man het kan, dan kunnen wij het ook!”

Manju kan met inkomsten van winkeltje, haar gehandicapte zoon een toekomt bieden
Winkeltje van Manju

Eén van de vrouwen die zich aansloot bij een vrouwengroep is Manju. Ze heeft een zoontje met een handicap. Manju ontving van de groep een klein bedrag om een winkeltje te openen. Met die inkomsten kan ze nu de speciale voeding voor haar zoontje kopen en het schoolgeld betalen.

Auto opent deuren voor vrouwen

Eigen kansen creëren door auto

Maria kan de dichtstbijzijnde dorpen goed met haar scooter bereiken. De organisatie van Maria wil de vrouwen uit de dorpen die meer afgelegen liggen, ook verenigen. Zodat ook zij hun eigen kansen kunnen creëren. Daarom steunde MIVA haar met een auto. Help je mee met een donatie om de bestemming van mensen als Maria binnen bereik te brengen?

  • Deel deze pagina

Ja, ik steun MIVA zodat meer mensen zoals Maria anderen kunnen helpen.

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

MARIA met Eldo

Rijdend therapielokaal helpt mensen na (natuur)geweld.

Lees meer
Tuinbouw project Odile

Vereniging versterkt vrouwen

Lees meer
Bus haalt Marcelino op

Naar school dankzij MIVA-busje

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.