Bus haalt Marcelino op

Naar school dankzij MIVA-busje

Onderwijs is niet voor iedereen bereikbaar in Guatemala

Bus
Guatemala
Onderwijs
  • Deel deze pagina

Marcelino gaat elke dag naar school door hulp van MIVA

Op het platteland van Guatemala is weinig geregeld voor kinderen met een handicap en hun familie. Door het gebrek aan informatie en ondersteuning hebben zij minder kansen in de maatschappij. Gelukkig zijn er mensen die het als hun bestemming zien om begeleiding te bieden aan deze gezinnen. Daardoor kan Marcelino nu naar school.

Van één naar vijf dagen onderwijs

MIVA steunde een school voor speciaal onderwijs in Baja Verapaz met een busje. Zestien kinderen uit de omgeving worden daarmee naar het speciale educatiecentrum gebracht. Zo ook de 10-jarige Marcelino met het syndroom van Down. Vroeger werd er in zijn dorp bij iemand thuis les gegeven. Er was maar een lesdag per week. Dankzij het MIVA-busje kan Marcelino nu elke dag naar school in een dorp 20 kilometer verderop.

Marcelino wacht op het schoolbusje

Blij met de bus én met school

Als er geen school is, verveelt Marcelino zich soms een beetje. In het weekend kan hij niet wachten tot het busje hem weer komt ophalen. Hij maakt zich dan ook elke schooldag vrolijk klaar. De busrit is voor de kinderen al meteen een opgewekte bedoening met muziek op de radio.

Moeder en Marcelino thuis

Ondersteuning en voorlichting voor moeder Maria

De ouders van Marcelino hadden weinig kennis over het syndroom van Down. Vier maanden na zijn geboorte kwamen ze er pas achter dat hun zoontje het downsyndroom heeft. De school waar Marcelino onderwijs krijgt, biedt gelukkig ondersteuning en voorlichting aan ouders. Moeder Maria: “Het voelt goed om uitleg te krijgen. Zo weten we meer over wat wij als ouders nodig hebben om voor Marcelino te zorgen en wat hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling.”

“Marcelino lacht tegenwoordig veel en ontwikkelt zich dankzij de school. Dat is wat ik hem het meest toewens.”

Soms begrijpt Maria haar zoontje niet en dat maakt haar wanhopig. “Als Marcelino geen huiswerk wil maken kan hij boos worden. Ik dacht daardoor dat het beter was voor hem om thuis te blijven. De docent drukte me op het hart dat hij ook zonder huiswerk te maken nog veel kan leren op school.”

Nu past Maria zich aan. Wanneer Marcelino geen huiswerk wil maken, laat ze het even voor wat het is. Dankzij de voorlichting begrijpt Maria haar zoon beter en ziet ze meer kansen voor hem. “Dat maakt mij heel gelukkig. Marcelino lacht tegenwoordig veel en ontwikkelt zich dankzij de school. Dat is wat ik hem het meest toewens.”

Marcelino gaat graag naar school

Jouw steun maakt het verschil

De kinderen uit het rurale gebied Baja Verapaz kunnen dankzij het busje niet alleen naar school, maar ook naar medische afspraken en het ziekenhuis. Én er is nog plek voor meer leerlingen.

Met jouw hulp kunnen we de bestemming van kinderen als Marcelino binnen bereik brengen en daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Help je mee met een donatie zodat we ook op andere plaatsen onderwijs en gezondheidszorg bereikbaar kunnen maken?

  • Deel deze pagina

Ja, ik help mee

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer
Pionier Lina bij de mobiele bieb in Bangladesh

Iedereen hoort erbij dankzij mobiele bibliotheek

Lees meer
Tina verkoopt schoenen op de markt

“Als je meisjes onderwijst, onderwijs je de hele samenleving!”

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.