Zelly op huisbezoek bij Bianca controleert buik

Kraamkliniek zonder ambulance: “Wat als het misgaat?”

Ambulance
Zambia
Gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

Voorkom baby- en moedersterfte in afgelegen Zambia

Een dag lopen door de hitte, over stoffige zandwegen, naar de kraamkliniek om te bevallen? Voor vrouwen in het achterland van Zambia is dat vaak de realiteit. De kliniek van verloskundige Zelly heeft namelijk geen vervoer. De afstanden zijn enorm. Met regelmaat moeten vrouwen hun baby langs de kant van de weg ter wereld brengen. Dat zorgt voor levensbedreigende situaties. Een ambulance kan sterfte van moeders en baby’s voorkomen.

Helpt u mee met een gift voor een ambulance?

Ja, ik geef nieuw leven een kans

Gevaar voor moeder en kind

Zelly heeft een onuitputtelijke passie voor haar werk. En dat moet ook wel, want ze maakt heel wat aangrijpende situaties mee. “Laatst kwam een vrouw op het nippertje strompelend bij de kliniek aan. Haar weeën waren al in volle gang. Ik kon de baby net op tijd opvangen.” Helaas kent Zelly ook tal van verhalen van vrouwen die onderweg naar de kliniek bevielen waarbij het kindje en soms ook de moeder het niet overleefden. Zelly voelt zich machteloos. Ze heeft alleen een fiets en geen geld voor ander vervoer. Zonder ambulance kan zij in noodsituaties niets voor deze vrouwen doen.

“Careen is overtijd en de baby ligt vermoedelijk in stuit. Maar er is geen geld voor vervoer en we hebben geen ambulance. Wat als het mis gaat?”

Huisbezoek en prenatale controle

Tijdens huisbezoek vertelt Zelly de vrouwen over gebalanceerde voeding om een gezond kindje op de wereld te kunnen zetten. Welke vitamines ze moet nemen, zoals foliumzuur. “Ik controleer hoever de vrouw ongeveer is in haar zwangerschap en meet de hartslag van het kindje.” Tijdens de prenatale controle wordt ook gevraagd hoeveel kinderen iemand al heeft gehad. Bij meer dan vijf kinderen wordt iemand verwezen naar het grote ziekenhuis. Omdat dan het risico op complicaties te groot is.

Geldgebrek maakt bevalling onveilig

Het ziekenhuis is op twee uur rijden. Maar een auto heeft in dit gebied bijna niemand, en er is geen geld voor ander vervoer. Tijdig in het ziekenhuis aankomen is dus bijna onmogelijk voor zwangere vrouwen. Zij vertellen daarom vaak niet hoeveel kinderen ze gebaard hebben. Zo komen ze toch in de lokale kliniek terecht. Maar als het daar misgaat, kan het fataal aflopen voor moeder en kind.

Zelly op huisbezoek bij Bianca

Grootste angst

Een van de vrouwen die Zelly bezoekt is de 35-jarige Bianca. Ze is acht maanden zwanger en is twee keer eerder onderweg naar de kliniek bevallen. Zelly helpt Bianca als de tijd daar is om naar de kliniek te gaan en ze stelt haar gerust. Bianca is daar erg blij mee: “Ik zie enorm op tegen de bevalling.” Verdrietig voegt ze eraan toe: “Ik ken zes vrouwen die overleden zijn onderweg naar de kliniek of tijdens de bevalling. Dat is mijn grootste angst.”

Hoogzwanger en dagenlang wachten onder een boom

Bij de kliniek waar Zelly werkt, wachten hoogzwangere vrouwen vaak dagenlang onder een boom. Ze zijn uit voorzorg op tijd vertrokken, om te voorkomen dat ze onderweg bevallen. ’s Nachts slapen ze op de betonnen vloer van de kliniek. Bedden zijn er niet voldoende.

Careen is één van hen. Ze is 18 jaar, dit wordt haar eerste kindje. Afgelopen zaterdag dacht ze weeën te hebben maar het zakte weer weg. Inmiddels is het donderdag. Het was vanaf haar huis een hele dag lopen om bij de kliniek aan te komen. Ze voelt zich helemaal niet prettig zo ver van huis. Ze slapen op de grond en moeten hier koken. Het eten wat ze had meegenomen van huis is inmiddels op. Gelukkig is er familie onderweg om een nieuwe voorraad te brengen.

Zelly maakt zich zorgen: “Careen is overtijd en de baby ligt vermoedelijk in stuit. Eigenlijk zou ze naar het grote ziekenhuis moeten voor controle. Maar er is geen geld voor vervoer en we hebben geen ambulance. Wat als het mis gaat?”

Nieuw leven en de dood liggen hier heel dicht bij elkaar

Zelly gebruikt haar eigen fiets om vrouwen te bezoeken. De kliniek heeft geen enkel vervoer. Vrouwen kunnen in geval van nood, als ze veel geluk hebben, achterop een ossenkar naar het grote ziekenhuis worden gebracht. Maar meestal zijn ze aan hun lot overgelaten. Het verschil tussen nieuw leven en de dood ligt hier heel dicht bij elkaar.

Met goed vervoer hoeven geen (nieuwe) levens meer verloren te gaan. Helpt u mee met een gift voor een ambulance? Daarmee geeft u nieuw leven een kans.

 

  • Deel deze pagina

Ja, ik geef nieuw leven een kans

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

De vrouwengroepen kiezen een gezamenlijke Sari om verbondenheid met elkaar te tonen

Auto opent deuren voor vrouwen

Lees meer
Ambulance met groenkruis en pionier

Medische zorg in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Lees meer
dokter-houdt-consult-op-de-kliniek

Auto maakt kliniek in sloppenwijk mogelijk

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.