“Ik ben geraakt door deze speciale vrouw”
Gelukkig zijn er mensen in de wereld die zich ondanks de moeilijkheden blijven inzetten voor hun medemensen. Een van hen is Zuster Clementine (54) uit Kameroen. Teamleider Marketing & Fondsenwerving Daphne bezocht haar namens MIVA in november 2018 en schreef een bijzonder reisverslag: “Ik ben geraakt door deze speciale vrouw.”
Mensen die de wereld een stukje mooier maken
Nadat we anderhalf uur vanuit de grote stad hebben gereden over een onverharde weg komen we aan bij het kloostertje van Zuster Clementine. Ze komt ons lachend tegemoet. Zo blij is ze om ons te zien. Wat een mooie inspirerende vrouw, die het werk doet omdat het haar roeping is, zoals ze zelf zegt “is gestuurd en niet weggaat totdat haar meisjes hier een toekomst hebben.”
Ik bezoek elk jaar enkele projecten voor MIVA en ik verwonder mijzelf nog steeds over de barmhartigheid van mensen in de meest moeilijke omstandigheden. Dit zijn echt de mensen die de wereld een stukje mooier maken. Dit zijn de mensen waarvoor MIVA bestaat.
“Ik wil dat deze meisjes ook een toekomst hebben”
Al 17 jaar werkt zuster Clementine in het afgelegen Bangang. Een plaats op de grens van Engelstalig en Franstalig Kameroen. Deze omgeving heeft zwaar te lijden gehad van het aidstijdperk. Een hele generatie ging hieraan verloren. Wat overbleef zijn de kinderen van deze generatie. Zonder ouders en met weinig familie.
Zuster Clementine vertelt: “Toen ik in 2002 in dit gebied aankwam, werd ik meteen geraakt door de kinderen die ik langs de weg zag staan. Zij wachtten daar in de hoop dat ze ingehuurd zouden worden om op de farms te werken. Een hele schrijnende situatie. Ik heb mij het lot van de meisjes aangetrokken. Ik wil dat zij ook een toekomst hebben. Een glimlach op hun gezicht toveren, daar doe ik het voor!” Zuster Clementine is vasthoudend, trots op haar meisjes en een echte doorzetter. Maar ook iemand waarbij je de tranen in de ogen schieten. Zo bijzonder dat zij dit werk hier al zo lang doet.
Onderwijs, onderdak en gezondheidszorg
Vrouwen en meisjes worden achtergesteld in Kameroen en hebben daardoor helemaal geen kans op een toekomst. Clementine vangt deze meisjes op in het opvangcentrum in Bangang. Een sober klooster, zonder stromend water, zonder toilet, soms met elektriciteit. Ze krijgen hier les in vaardigheden waarmee ze later werk kunnen vinden. Bijvoorbeeld naaiwerk, computerwerk en kappersvaardigheden. We mogen even mee in het klaslokaal waar een vrijwilliger net les geeft. De manier waarop de meisjes Zuster Clementine aanspreken zegt genoeg. Vol respect.
Naast haar werk voor de meisjes in haar klooster, bezoekt Zuster Clementine kwetsbare kinderen en ouders in de omgeving. Zodat zij ook de hulp krijgen die ze nodig hebben. Zo zorgt ze ervoor dat kinderen die gezondheidszorg nodig hebben in een ziekenhuis worden behandeld.
“Kameroen is onder mijn huid gaan zitten”
Ik ben geraakt door deze bijzondere vrouw. Hoe liefdevol zij over haar werk en de meisjes praat, is heel speciaal. Zij kiest er ondanks de moeilijke leefomstandigheden voor om deze kinderen en meisjes te helpen en ze zo een toekomst te geven. Met een veerkracht waar wij nog allemaal wat van kunnen leren. In moeilijke omstandigheden zonder enkele luxe houdt zij zich staande. Omdat de meisjes haar nodig hebben. En hoe lastig de situatie ook is, ze blijft optimistisch. Ik voel mij bevoorrecht dat ik zuster Clementine heb mogen leren kennen.
Kameroen is onder mijn huid gaan zitten. Het is zo bijzonder hoe mensen als zuster Clementine zich belangeloos inzetten voor meisjes en kinderen. Daarnaast zijn de omstandigheden voor haar zo primitief. En het gebied waar ze moet werken is zo afgelegen en onherbergzaam. Een auto is echt onmisbaar om haar werk te kunnen doen.
In Kameroen zijn gelukkig meer mensen als zuster Clementine. Ook zij moeten zich verplaatsen door dit grote land. Voor hen zijn in 2019 nog 6 auto’s nodig. Kameroen staat daarom centraal in de MIVA Collecte.