Hugo Lingeman maakte een prachtige reportage voor ZIN Magazine

Zin&MIVA Reportersteam terug uit Nepal

31 maart 2017
  • Deel deze pagina

Het Zin & MIVA reportersteam is terug uit Nepal!

Na een intensieve reis en een heel inspirerend bezoek aan het project van zuster Taskila is ons team weer terug uit Nepal. Fotograaf Hugo Lingeman heeft een prachtige reportage gemaakt, die begin april in Zin Magazine verschijnt.

Hugo Lingeman maakte een prachtige reportage voor ZIN Magazine

De zusters in Nepal

De Good Shepherd Sisters (GSS) zetten zich al 20 jaar in voor de meest kwetsbare groepen in Nepal. Vooral voor de allerarmsten; de meisjes en vrouwen die in afgelegen dorpen wonen en geen kansen krijgen hun leven te verbeteren.

Aan MIVA vroegen ze een auto, om de bevolking in de afgelegen bergdorpen te helpen, en meisjes op te vangen waarvoor niemand zorgt. We reizen een week mee met zuster Taskila, en raken onder de indruk van het werk van de zusters.

Bekijk hier een foto-album of de video-documentaire over het werk van Taskila die we maakten tijdens de reis.

Tijdelijke klaslokalen in Tanglichok, Nepal

Tijdelijke klaslokalen

In Tanglichok, een dorp ten westen van Kathmandu, hielpen de zusters de gemeenschap met de wederopbouw na de zware aardbevingen van twee jaar geleden. Veel gebouwen in het dorp raakten zwaar beschadigd. Inmiddels is de medische kliniek herbouwd en gaan de kinderen weer naar school in tijdelijke klaslokaaltjes, in afwachting van de herbouw van de school.

We helpen zuster Taskila met het uitdelen van lesmateriaal. De kinderen vertellen ons in keurig Engels wat ze later willen worden. In dit afgelegen bergdorp ontmoeten we de toekomstige leraren, dokters en ingenieurs van Nepal. Hun leraar kan zijn trotse glimlach niet verbergen.

Zwaar lichamelijk werk

De volgende ochtend geeft zr. Taskila voorlichting aan de vrouwen en meisjes van het dorp. Tijdens een levendige bijeenkomst bespreekt Taskila de risico’s van te jong kinderen krijgen en zwaar lichamelijk werk, vooral tijdens de zwangerschap en direct na de bevalling. Gebruikelijk is dat meisjes rond hun 15e trouwen en kinderen krijgen. Bovendien moeten ze dan al zwaar lichamelijk werk doen.

We zien overal meiden en vrouwen met tientallen kilo’s bouwmateriaal en takken op hun rug de bergwegen op lopen. Hierdoor zijn baarmoederverzakkingen een groot probleem voor vrouwen in Nepal. Taskila drukt de vrouwen op het hart niet zo jong te trouwen en vooral ook hun man te laten sjouwen zodra ze zwanger zijn. Er wordt veel gelachen tijdens de bijeenkomst, maar de boodschap komt wel over horen we later van de zuster.

Opportunity Village in de bergen Nepal

Een veilig thuis voor kwetsbare meisjes

Onze reis gaat verder naar Opportunity Village, het opvanghuis voor meisjes dat de zusters hebben opgezet. Hier worden 50 meisjes opgevangen die uit de armste gezinnen komen. Een of beide ouders zijn overleden en de meisjes zijn bij een familielid terechtgekomen die niet voor hen kan zorgen en hen dan ergens laat werken tegen een vergoeding.

Taskila vertelt het verhaal van een jong meisje dat door haar tante voor 25.000 Roepia, omgerekend 250 euro voor een jaar aan een hoteleigenaar verkocht was. Eenmaal aan het werk zonder het toezicht van familie is de stap naar het verlenen van ‘diensten’ op de kamers van de hotelgasten snel gemaakt.

Taskila vangt deze meisjes op, zij vertelt: “De meeste meisjes die bij ons komen zijn mishandeld, uitgescholden of geslagen door hun werkgever en in een aantal gevallen ook seksueel misbruikt. We bieden ze in Opportunity Village een veilige plek, waar we allereerst zorgen voor hun fysieke en psychische welzijn en we ze helpen naar school te gaan en hun gevoel van waardigheid te hervinden.”

Met de MIVA auto op pad:

“On the rough, rough, road”

Reizen over de Nepalese wegen kost veel tijd en energie. Stoffige wegen waar Santhos zwaar moet sturen en we afwisselend stapvoets op en neer stuiteren of hard rijden zodra de weg weer begaanbaar is. En wat worden we soms op adembenemende uitzichten getrakteerd!

Santhos rijdt Nepalese stijl; met kunst en vliegwerk tegemoetkomende bussen, tractors en 4WD’s ontwijkend. De orde in het verkeer is voor ons ver te zoeken. Zr. Taskila doet intussen rustig een dutje op de achterbank.

Bekijk de video over het project van Taskila:

  • Deel deze pagina

Meer nieuws

Dennitah geeft voorlichting over vrouwenrechten

Vrouwenbesnijdenis: pijnlijk en vernederend

Lees meer
De vrouwengroepen kiezen een gezamenlijke Sari om verbondenheid met elkaar te tonen

Internationale vrouwendag

Lees meer
Daphne en Milou aan tafel

Reisverslag: MIVA-collega Daphne bezocht Kameroen

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.