Zuster Clementine en Marvelous

Auto bezorgt meisjes weer een toekomst

“Ik wil een glimlach op het gezicht van de meisjes toveren!”

Auto
Kameroen
Onderwijs en gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

De bestemming van Clementine

Toen zuster Clementine in 2002 in Bangang in Kameroen aankwam, werd zij meteen geraakt: langs de weg zag zij kinderen staan. Zij wachtten daar in de hoop dat ze ingehuurd zouden worden om op de farms te werken. Het zijn de wezen van aidsslachtoffers. Deze ziekte heeft het leven van bijna een hele generatie ouders geëist, hun kinderen zijn achtergebleven. Zonder ouders, soms verstoten door hun familie. De 54-jarige zuster Clementine trekt zich het lot van deze wezen aan, vooral dat van de meisjes.

Een eigen bestaan

Vrouwen en meisjes worden al achtergesteld in Kameroen en hebben daardoor geen kans op een toekomst. Zuster Clementine vangt deze meisjes op in het opvangcentrum in Bangang. Een sober klooster, zonder stromend water, zonder toilet, soms met elektriciteit. De meisjes krijgen hier les in vaardigheden waarmee ze later werk kunnen vinden. Bijvoorbeeld naaiwerk, computerwerk en kappersvaardigheden.

Twee vrijwilligsters uit het dorp geven de lessen. De meisjes leren koken en krijgen les in hygiëne. De twee naaimachines die er zijn heeft het centrum gekregen. Na de opleiding kunnen de meisjes geld lenen. Bijvoorbeeld om een naaimachine of kappersmateriaal te kopen en daarmee hun eigen geld te gaan verdienen.

Marvelous met moeder en oma

Een auto is onmisbaar

Zuster Clementine bezoekt daarnaast ook kansarme gezinnen en kinderen. Ze spoort kinderen op die zorg nodig hebben en geeft ze bijstand. Vanaf het kleine klooster in Bangang is het anderhalf uur rijden naar Bafoussam. Als het niet geregend heeft tenminste. Wanneer het regent is de weg onbegaanbaar en verandert het in een modderstroom. De alternatieve route duurt dan ruim drie uur.

Alleen met een auto kan zuster Clementine deze gezinnen bereiken. Clementine: “De auto brengt ons dicht bij de families en gemeenschappen. Nu kunnen we deze mensen begrijpen, voeden, onderwijzen en ondersteunen. De omstandigheden zijn primitief, het gebied is afgelegen en onherbergzaam. Een auto is noodzakelijk om dit werk te doen.”

Marvelous met oma

Operaties voor Marvelous

Via een hobbelige, bijna onbegaanbare weg bereiken we een gezin dat hulp krijgt van zuster Clementine. We ontmoeten de 4-jarige Marvelous bij haar huis, samen met haar moeder en oma. Marvelous is geboren met een afwijking aan haar benen. Zuster Clementine heeft ervoor gezorgd dat ze geopereerd kon worden. Daardoor kan ze nu al kruipen. Binnenkort volgt een tweede operatie, maar er zijn er nog meer nodig. Pas dan kan ze lopen en naar school. Dan heeft de kleine Marvelous ook zicht op een toekomst.

Meisje die geholpen worden door Zuster

Zes auto’s nodig

In Kameroen zijn er gelukkig meer mensen als zuster Clementine. Voor hen zijn er in 2019 nog zes auto’s nodig. Help jij ze op weg met een donatie?

  • Deel deze pagina

Ja, ik steun MIVA zodat meer mensen zoals Clementine hun bestemming bereiken.

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Tina verkoopt schoenen op de markt

“Als je meisjes onderwijst, onderwijs je de hele samenleving!”

Lees meer
Kinderen krijgen les naast de stations

Bus geeft straatkinderen toekomst

Lees meer
Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.