Samen zorgen we dat hulp steeds meer mensen bereikt

Mijn projectbezoek laat zien wat jouw steun doet

Ik vind het geweldig dat je onze missie steunt! En jij wilt weten wat MIVA doet met jouw bijdrage, dat begrijp ik heel goed. Als Contentspecialist wil ik dit zo goed mogelijk overbrengen. Afgelopen september reisde ik daarom voor MIVA naar India om de impact van het werk van hulpverleners met eigen ogen te zien.

Indrukwekkende verhalen

Bijna dagelijks lees, hoor en zie ik verhalen van hulpverleners die honderden kilometers moeten reizen met het OV om bij een ziekenhuis te komen. Die onderweg stil komen te staan vanwege hun oude auto die het keer op keer begeeft. Of die door gebrek aan vervoer niet alle mensen kunnen bereiken die hun hulp zo hard nodig hebben. Soms kost dat zelfs levens. Dat maakt behoorlijk indruk.

Auto op een overstroomde weg in India

Jij maakt het verschil

Maar ik moet iets bekennen: af en toe is het toch moeilijk voor te stellen wat een afstand van bijvoorbeeld 50 kilometer nou écht inhoudt in bijvoorbeeld Zuid-Soedan of Bangladesh. Daarom is het heel waardevol om het werk van moedige hulpverleners met eigen ogen te hebben gezien, en te ervaren. Jij als donateur kan echt het verschil maken voor hen en de kwetsbare mensen die zij helpen, daar ben ik nu nog meer van overtuigd.

Geen vervoer, geen ziekenhuis, geen onderwijs

Het was mijn eerste bezoek aan hulpverleners in het veld, maar ook MIVA’s eerste projectreis sinds september 2019. Door corona is het bezoek aan India meer dan twee jaar uitgesteld. In dit enorme land, zijn onderwijs en gezondheidzorg niet voor iedereen vanzelfsprekend bereikbaar. Hoe schrijnend dit is, zagen we tijdens urenlange autoritten. En ook wanneer we in afgelegen gebieden bij de meest kwetsbare families thuis werden ontvangen. In de buurt geen vervoer, geen ziekenhuis, geen speciaal onderwijs. Hun leven staat letterlijk stil zonder hulp.

Sanne interviewt zuster Shilpa

Gedreven, liefdevol en dankbaar

Wat mij raakte was hoe gedreven en liefdevol de hulpverleners zijn die letterlijk en figuurlijk enorme afstanden overbruggen. Hun leven staat in het teken van de mensen die ze helpen. We ontmoetten bijvoorbeeld Shilpa, een vrolijke, kundige vrouw met meer dan 20 jaar ervaring als veldwerker en een bak aan kennis. We gingen samen met haar naar een leprakolonie: een afgeschermde woonwijk waar families in afzondering wonen omdat ze zijn verstoten uit hun gemeenschap. Iedereen wordt door Shilpa begroet met een lach en een knuffel. En iedereen toont dankbaarheid naar haar met een kleine buiging en ‘namasté’.

Vervoer maakte hulp mogelijk tijdens coronalockdown

Alle hulpverleners die we bezochten kregen in de afgelopen jaren een vervoersmiddel dankzij steun van donateurs zoals jij. Dat maakt voor hen zoveel verschil. Voor Shilpa kwam de auto net op tijd, vlak voor de eerste coronalockdown. Er waren geen mensen of auto’s toegestaan op de weg. Enkel die van hulpverlenende organisaties. Shilpa geeft samen met haar collega’s aan 2.000 mensen voorlichting en medische zorg. Leprapatiënten, maar ook kinderen met HIV of een handicap. Die allemaal aan hun lot zouden zijn overgelaten als zij geen eigen auto had gehad.

Ambulance van zuster Shainty moet wachten op een kudde buffels

Dapper werk

Hulpverlener Shainty, die iedereen aansteekt met haar brede glimlach, bezoekt kinderen met een handicap thuis en brengt ze naar het ziekenhuis. Onderweg van dorpje naar dorpje, over smalle (zand)weggetjes, worden we meerdere keren tot stilstand gebracht door een kudde buffels of koeien en verkeersopstoppingen. Maar niets weerhoudt Shainty ervan om door te gaan met haar dappere werk. Na het zien van de vooruitgang die mensen boeken en de enorme lach op hun gezicht bij haar bezoek, kan ik me haar motivatie nog beter voorstellen.

Lokaal en concreet

Jij gelooft net als MIVA in de kracht van lokale mensen. Het is onze missie om deze mensen te steunen met onmisbare vervoers- en communicatiemiddelen. Zodat zij gezondheidszorg en onderwijs bereikbaar kunnen maken. Lokaal, concreet en aan de basis. Alleen dankzij jouw steun kunnen we onze missie volbrengen. Uiteindelijk is het doel mensen onafhankelijk te maken zodat wij als organisatie niet meer nodig zijn. Daar zet ik me graag voor in en ik ben blij dat jij dat ook doet!

Bedankt voor jouw betrokkenheid!