Shainty en Tagoor

“De ambulance vormt de ruggengraat van ons werk”

Ambulance
India
Onderwijs en gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

Acht keer zoveel hulp dankzij vervoer

Zuster Shainty doet het met liefde. Ze spoort in de regio Nagarkurnool in India kinderen met een handicap op om ze de juiste zorg te bieden. Ze doet dat prachtige werk altijd met een brede lach op haar gezicht, ook al moet ze er soms wel 150 kilometer voor reizen. Omdat Shainty niet het juiste vervoer had, kon ze maar 6 kinderen per jaar helpen met een operatie.

Zuster Shainty geeft fysiotherapie

Middelen en kennis voor ouders

Shainty: “Veel mensen op het platteland van India kunnen niet lezen en schrijven. Om rond te komen werken ze van ‘s ochtends vroeg tot laat in de avond op het land. Ouders van kinderen met een handicap hebben niet de middelen en de kennis om hun kind de juiste zorg te bieden. Vaak houden ze hun kind thuis. Hen bewust maken van het belang van onderwijs, en van de benodigde zorg, operaties en therapieën is een grote taak.”

Ambulance moet wachten op kudde buffels

Van Amsterdam naar Maastricht voor een operatie

Het bieden van ziekenhuiszorg kost Shainty veel tijd. Het ziekenhuis ligt zo’n 200 kilometer verderop. Dat is van Amsterdam naar Maastricht, maar dan via slechte wegen met allerlei obstakels. De heenreis alleen duurt vaak al 4 uur.

“En we moeten vaak op en neer: van het dorp naar het ziekenhuis en terug voor de diagnose, de operatie, follow-up en eventuele vervolgoperaties, verwijderen van het gips en de hechtingen.” Zonder geschikt eigen vervoer kon Shainty lang niet alle kinderen helpen die haar hulp zo hard nodig hebben.

Van 6 naar 45 kinderen per jaar

Dankzij donateurs van MIVA kreeg zuster Shainty gelukkig een ambulance. Daarmee kan ze nu ongeveer 45 kinderen per jaar helpen met een operatie. Dat is bijna acht keer zoveel dan voorheen.
“We hadden een kleine auto waarin we kinderen met een beperking niet konden vervoeren. Nu organiseren we zelfs speciale ziekenhuisdagen. We nemen dan meerdere kinderen tegelijk mee naar het ziekenhuis. Dat bespaart ons tijd, die we bijvoorbeeld gebruiken om ouders voorlichting te geven over hoe ze kunnen omgaan met de handicap van hun kind.”

Shainty en Tagoor

Tagoor kan eindelijk mee voetballen

Tagoor is 8 jaar. Hij werd geboren met klompvoetjes, waardoor hij op de buitenkant van zijn voeten liep en op school werd gepest. Zuster Shainty ontdekte Tagoor in maart 2022 tijdens een bezoek aan andere kinderen in het dorp waar hij woont. Zijn moeder durfde hem niet te laten opereren, maar Shainty kon haar overtuigen dat het hem echt zou helpen.

Een paar maanden later kon hij al rennen en op school voetballen met zijn klasgenootjes! Zuster Shainty gaat nu één keer per week bij Tagoor op bezoek voor controle en fysiotherapie. “Ik ben zo blij en dankbaar. Zonder de ambulance had ik Tagoor niet kunnen helpen.”

Ambulance in landschap India

Zonder vervoer geen hulp

Shainty noemt de ambulance de ‘ruggengraat van haar werk’. Ze kan er meer kinderen mee bereiken in de meest afgelegen en onbegaanbare gebieden. Niet alleen voor operaties, maar ook voor fysiotherapie, nazorg en revalidatie.
Maar er zijn veel meer pioniers met een missie als die van Shainty. Helden die niets liever doen dan anderen helpen, maar dat niet kunnen zonder het juiste vervoermiddel.

Zorg jij ervoor dat hulpverleners zoals Shainty niet stil komen te staan?

  • Deel deze pagina

Ja, ik help pioniers zoals zuster Shainty

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer
Daniel in autoraam

Doorbreek armoede, maak onderwijs bereikbaar

Lees meer
Zelly op huisbezoek bij Bianca controleert buik

Kraamkliniek zonder ambulance: “Wat als het misgaat?”

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.