De hele omgeving kent Zuster Denise, ze is erg geliefd

Motor haalt kinderen met handicap uit isolement

“Men gelooft dat er een vloek op de familie rust”

Motor
Benin
Gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

Motor haalt kinderen met handicap uit isolement

Kinderen met een beperking worden in Benin vaak uit het zicht van de buitenwereld gehouden. Uit schaamte, of omdat men gelooft dat er een vloek op de familie rust. Zuster Denise ziet het als haar bestemming deze kinderen en de families daarvan te helpen. Ze is een bijzonder geliefd persoon. Iedereen in de omgeving kent haar.

Zuster Denise werkt in de gemeente Sèmè-Podji. Samen met haar medezuster zet ze zich in voor de lokale bevolking. Ze bieden gezondheidszorg in hun verpleegzaal. Ook geven ze voorlichting en onderwijs. Denise bezoekt dagelijks de kinderen met een handicap in de regio.

Zuster Denise portret

Mogelijkheden in plaats van beperkingen

Tijdens de bezoeken kijkt Zuster Denise welke hulp de kinderen en hun ouders nodig hebben. Ze regelt verwijzingen naar specialisten en doet er alles aan om de kinderen uit hun isolement te halen. Ze helpt de ouders om in te zien dat zij zelf veel verschil kunnen maken voor hun kind door te kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

Naast onderwijs bemiddelt Zuster Denise in werkstages bij een naaiatelier en een kapper. Op die manier kan iemand echt meedraaien in de maatschappij.

Zuster Denise

Eenzaamheid doorbreken

Lydie gaat naar een speciale school in Porto Novo voor dove kinderen. Daar is zij intern en komt alleen in de vakanties thuis. Lydie heeft het geluk dat haar zus gebarentaal kent. Van jongs af aan heeft zij dit samen met Lydie ontwikkeld. Sommige kinderen willen helemaal niet naar huis als zij vakantie hebben van school. “We zien nog vaak dat dove kinderen liever op school zijn dan thuis. Thuis kan het heel eenzaam zijn als niemand gebarentaal kent.”

Denise brengt hierin verandering. Ze zorgt ervoor dat niet alleen de dove kinderen gebarentaal leren. Ook de familieleden en horende kinderen krijgen les. Zo kunnen ze met elkaar communiceren.

Zuster Denise spreekt in gebarentaal met Lydie
Zuster Denise op bezoek bij Lydie

Zuster op een motor

Voorheen bezocht Zuster Denise de kinderen met een taxi of met de auto van de zustergemeenschap. De auto is gammel door de slechte wegen en daardoor niet veilig. Met de motor die ze van MIVA kreeg, bereikt Zuster Denise de kinderen sneller en is ze niet afhankelijk van anderen. Ze kan de kinderen en hun families nu veel beter begeleiden.

In Benin zijn gelukkig meer zusters zoals Denise. Daarvoor zijn nog drie motoren nodig. Help je mee met een donatie?

  • Deel deze pagina

Ja, ik help mee

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer
Daniel in autoraam

Doorbreek armoede, maak onderwijs bereikbaar

Lees meer
Catherina

Auto helpt kinderen met handicap een eerlijke kans te geven

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.