Verpleegsters van de mobiele kliniek laden de medische spullen uit

Pick-up voor gezondheidszorg in bergdorp

“De arme bewoners kunnen zelf niet naar een dokter toe”

Pick-up
Nepal
Gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

Pick-up biedt medische zorg in afgelegen bergdorpen

Deepak leidt een mobiele kliniek in het hooggebergte van Nepal. Hij ziet het als zijn bestemming om ook de arme mensen die in dit haast onbereikbare gebied wonen, medische zorg te bieden. Van MIVA ontving hij een pick-up waarmee hij de bergdorpen kan bereiken.

De mobiele medische kliniek in actie

De pick-up die Deepak van MIVA ontving, wordt volgeladen met de materialen voor een medisch kamp: behandeltafels, stoelen voor wachtende patiënten, vele dozen met medicijnen en andere medische hulpmiddelen. Deepak heeft een bijzonder team om zich heen verzameld: Dokter Surya, zes vroedvrouwen en medische assistenten en twee chauffeurs.

Deepak en zijn team rijden vaak wel een halve dag over de zanderige wegen langs diepe afgronden om een bergdorp te bereiken. Daar staat dan al een hele rij mensen te wachten om zich aan te melden voor het spreekuur van dokter Surya en de vroedvrouwen.

Verpleegsters van de mobiele kliniek laden de medische spullen uit

“Dankzij de MIVA pick-up helpen we 220 patiënten per dag”

In de bergdorpen worden lege lokaaltjes in een schoolgebouw omgetoverd tot spreekkamers voor de dokter en de vroedvrouwen. De mobiele apotheek bestaat uit een bureautje volgestapeld met medicijnen, waar de patiënten hun voorgeschreven medicatie kunnen ophalen. Dokter Surya en de vroedvrouwen werken keihard en helpen op één dag soms wel 220 mensen.

De mensen komen te voet uit de verre omgeving en wachten uren voordat ze de dokter kunnen zien. Het medische team wil niemand zonder hulp wegsturen. Deepak kan dankzij de MIVA pick-up 60 dorpen per jaar bereiken met zijn mobiele kliniek. De pick-up brengt zijn bestemming binnen bereik.

Een oude vrouw op spreekuur bij de dokter

Help ook mee

Sinds de komst van de MIVA-auto heeft de bevolking in de bergen van Nepal toegang tot gezondheidszorg. Dat wil MIVA ook in andere landen mogelijk maken door ziekenhuizen te steunen met een auto of ambulance die kan dienen als kliniek. Daarmee kunnen de ziekenhuizen de meest kwetsbare mensen bereiken. Zij hebben geen geld voor zorg of kunnen niet zelf het ziekenhuis bereiken. Met een auto kan het ziekenhuis de zorg naar de mensen brengen. Help mee door te doneren.

Deze jongens zijn blij met de mobiele kliniek
  • Deel deze pagina

Help je mee mensen zoals Deepak te steunen?

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Zelly op huisbezoek bij Bianca controleert buik

Kraamkliniek zonder ambulance: “Wat als het misgaat?”

Lees meer
dokter-houdt-consult-op-de-kliniek

Auto maakt kliniek in sloppenwijk mogelijk

Lees meer
Rachel nepal

Auto voor gezondheidszorg in Nepal

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.