Land
Nepal

Werkveld
Gezondheidszorg

Gezondheidszorg voor iedereen

Zuster Rachel en haar collega’s van de Good Shepherd Sisters werken voor de meest kwetsbare mensen in Nepal. Vooral voor meisjes en vrouwen die in afgelegen dorpen wonen en geen kansen krijgen.

Kliniek in de bergen

Rachel is verpleegkundige en houdt wekelijks spreekuur in de kleine kliniek van de zusters in het dal en organiseert een aantal keren per maand medische kampen in de bergdorpen. Samen met één of twee assistenten en soms een arts rijdt ze dan de bergen in, in de auto die MIVA heeft gefinancierd.

Daar behandelen ze tientallen dorpsbewoners voor wie geen andere medische zorg beschikbaar is. De mensen komen met alle mogelijke klachten; ontstoken ogen, benauwdheid- en buikklachten. Rachel onderzoekt ze en schrijft zo nodig medicijnen voor, die ze direct meekrijgen. De zorg is gratis voor deze mensen, die de reguliere medische zorg meestal niet kunnen betalen.

Rachel nepal

Gezondheidszorg voor iedereen

Rachel: “De mensen wonen hoog in de bergen. Zonder auto kost het ons één of twee dagen om de mensen te bereiken. Te voet, want ander vervoer is er gewoon niet.” Zij vervolgt: “Ik ben zo blij dat we mensen op deze
manier kunnen helpen. Zeker heel zieke mensen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, want die kunnen niet zelf naar de kliniek komen.

Ik heb meegemaakt dat een doodzieke vrouw een dag lang door vier mensen de bergen uit gedragen werd naar de kliniek. De kans is dan wel erg groot dat iemand onderweg overlijdt.”

Rachel nepal

De auto van MIVA maakt de mobiele kliniek mogelijk. Help je mee met een donatie zodat we ook op andere plaatsen gezondheidszorg bereikbaar kunnen maken?

Send this to a friend