Bijen

Pick-up maakt bijenboeren zelfredzaam

Met bijenhouderij ontsnappen aan armoede

Pick-up
Oeganda
Zelfredzaamheid
  • Deel deze pagina

Vast in armoede

In Oeganda leeft 37% van de mensen onder de armoedegrens. Landbouw is voor veel mensen de belangrijkste manier om aan voedsel te komen. Helaas is veel grond in Oeganda ongeschikt. Geld verdienen met de landbouw zit er niet in. De boeren verbouwen met moeite net genoeg voedsel voor hun eigen familie. Gelukkig zijn er mensen zoals Matia. Hij ziet het als zijn bestemming om de armste mensen te helpen aan een eigen inkomen.

snomacs

Krachten bundelen

Matia is met zijn gemeenschap een coöperatie van imkerijen gestart om aan de armoede te ontsnappen. Hij helpt de mensen om zelf een bijenhouderij op te zetten. Voor het houden van bijen is relatief weinig grond nodig. Ook is het klimaat in Oeganda erg geschikt.

Er is wel enige kennis nodig. Gelukkig kunnen de imkers daarvoor op de steun van Matia rekenen. Door samenwerking met Europese imkerijen heeft hij genoeg kennis in huis om de mensen op te leiden tot imker. Matia helpt deze imkers met basismaterialen zodat ze zelf aan de slag kunnen.

imker2

Afzetmarkt binnen bereik brengen

Het is Matia gelukt om veel mensen te helpen aan een klein inkomen. Het aantal bijenkasten is binnen drie jaar met 150 gestegen. De imkers verkopen hun honing in omliggende dorpen die met een paar uur lopen te bereiken zijn. De grote stad is alleen met de auto bereikbaar.

imker

Wat heeft Matia nodig?

Matia vroeg aan MIVA een pick-up truck. Nu kan hij met deze auto alle imkers bereiken. Deze zijn vaak gevestigd op het moeilijk begaanbare platteland. Met deze pick-up wordt het voor Matia mogelijk alle imkers regelmatig te bezoeken en advies te geven. In de laadbak kan hij de basismaterialen en gereedschap meenemen naar de imkers.

De truck zal daarnaast helpen om de honing te vervoeren naar de markt in de grote stad om deze gezamenlijk te verkopen. Een duurzaam project met zelfredzaamheid als doel, dat steunen wij graag. Met jouw hulp brengen we de bestemming van pioniers zoals Matia binnen bereik.

pionier Matia
  • Deel deze pagina

Help pioniers zoals Matia aan een vervoersmiddel

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Jorgito krijgt les op school

Pick up maakt onderwijs toegankelijk

Lees meer

Regentijd maakt hulp onbereikbaar

Lees meer
CHIN_schoolbus instappen

Kinderen missen de helft van hun schooltijd

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.