Jorgito krijgt les op school

Pick up maakt onderwijs toegankelijk

De bestemming van Mario

Pick-up
Guatemala
Onderwijs
  • Deel deze pagina

Mario geeft kinderen met een beperking een kans

Op het platteland in Guatemala leven veel families in armoede. Kinderen met een handicap en hun ouders hebben daar weinig kansen vanwege het gebrek aan informatie en ondersteuning. Gelukkig zijn er mensen als Mario. Mario leidt een organisatie voor kinderen met een beperking. Hij komt op de meest afgelegen gebieden in Guatemala. Door Mario kunnen deze kinderen naar school en krijgen ze de juiste medische hulp.

Gebrek aan informatie en ondersteuning

Mario zet zich in om deze kinderen (al dan niet speciaal) onderwijs te bieden. Er is vaak sprake van discriminatie. Daarom geeft Mario voorlichting aan ouders en biedt hij begeleiding aan docenten in het reguliere onderwijs. Zo kunnen de kinderen integreren in de samenleving, het gezin en het onderwijs.

Jorgito met ouders op het platteland

Jorgito (9)

Eén van de kinderen die Mario heeft geholpen is Jorgito. Jorgito heeft een bindweefselaandoening. Daardoor heeft hij broze, afwijkend gevormde botten. Na een normale geboorte in het ziekenhuis, beseften zijn ouders dat hij een afwijking had. Een arts gaf aan dat hij mentaal volledig capabel is om naar school te gaan, en verwees de familie door naar Mario.

De ouders van Jorgito hebben zelf allebei maar ongeveer vier jaar op school gezeten. Daarom vinden ze onderwijs zo belangrijk voor hun zoon. Ze hebben hard gevochten voor zijn rechten. Dankzij hulp van Mario kan Jorgito sinds drie jaar naar een reguliere school. Eerst wilde deze school Jorgito niet toelaten. De eerste maanden waren dan ook niet makkelijk. Docenten hadden niet de juiste kennis om hem passend onderwijs te bieden. Door de voorlichting van Mario wordt Jorgito nu geaccepteerd door de leraren en zijn klasgenoten. Jorgito is erg slim, gaat vooruit en heeft nu veel vriendjes.

Jorgito in de les

Grote afstanden en onverharde wegen

Het gebied waar Mario werkt is erg afgelegen. De wegen zijn grotendeels onverhard en er is beperkt openbaar vervoer. Door het bergachtige gebied, zijn de afstanden tussen de dorpen groot. Zonder eigen transport loopt de reistijd soms op tot acht uur.

Mario op de motor in Guatemala

Vervoer is noodzakelijk

Mario wil zijn werkzaamheden graag uitbreiden naar een hoger gelegen provincie in de bergen, waar geen andere organisaties werkzaam zijn op dit gebied. Op dit moment reist hij met de motor of het openbaar vervoer. Met een eigen pick-up zou hij meer tijd kunnen besteden aan zijn werk. Bovendien is het een stuk veiliger.

  • Deel deze pagina

Ja, ik help mee

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer
Daniel in autoraam

Doorbreek armoede, maak onderwijs bereikbaar

Lees meer
Kinderen krijgen les naast de stations

Bus geeft straatkinderen toekomst

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.