Mobiele kliniek in Nepal

Mobiele kliniek: gezondheidszorg op wielen

21 februari 2022
  • Deel deze pagina

In de landen waar MIVA projecten ondersteunt, moeten mensen vaak enorme afstanden afleggen om bij een ziekenhuis of revalidatiecentrum te komen. In plattelandsgebieden zijn geen of slechte medische voorzieningen. Met een voertuig dat omgebouwd is tot kliniek brengen zorgverleners de bewoners van deze gebieden toch kwalitatieve hulp ter plaatse: de mobiele kliniek.

Mobiele kliniek in de bergen van Nepal

Flexibele zorg dankzij mobiele kliniek

Met een mobiele kliniek kunnen hulpverleners op een flexibele manier noodzakelijke zorg bieden, maar ook zorgen voor doorverwijzing naar het ziekenhuis. De mobiele zorg wordt verleend door een team dat kan bestaan uit bijvoorbeeld een arts, een fysiotherapeut en een chauffeur.

Kliniek op wielen

Zo’n kliniek op wielen ziet er niet altijd hetzelfde uit. Soms is er in de auto een fysieke kliniek aanwezig met ruimte om mensen te behandelen. Er is altijd plek voor het vervoeren van hulpmiddelen en medische apparatuur.

Mobiele kliniek in de modder

Pick-up als kliniek

Pionier Deepak in Nepal gebruikt zijn pick-up als kliniek. Deze laadt hij vol met materialen voor een medisch kamp: behandeltafels, stoelen voor wachtende patiënten, dozen met medicijnen en medische hulpmiddelen. Zijn bijzondere team bestaat uit een arts, zes vroedvrouwen, medische assistenten en twee chauffeurs.

Op locatie bouwt hij lege lokaaltjes in een schoolgebouw om tot spreekkamers voor de dokter en de vroedvrouwen. De mobiele apotheek bestaat uit een bureautje volgestapeld met medicijnen, waar de patiënten hun voorgeschreven medicatie kunnen ophalen.

Mobiele kliniek

Gezondheidszorg bereikbaar

Voor veel mensen in afgelegen gebieden zijn mobiele klinieken de enige bron van gezondheidszorg. In de Filipijnen vraagt pionier Jessie daarom ook om een mobiele kliniek. Op het eiland Panay waar hij werkt, is slechts één ziekenhuis met een revalidatiecentrum voor alle 4,5 miljoen inwoners. Met de mobiele kliniek wil Jessie gezondheidszorg bereikbaar maken voor mensen in elke uithoek van het eiland. Help jij Jessie met een donatie?

Help je mee met een donatie om gezondheidszorg bereikbaar te maken?

Welk bedrag wil je doneren?
  • Deel deze pagina

Meer nieuws

Ambulance picture 2

Bezoek uit Malawi

Lees meer
Collecte 2022: Pionier Geofrey in Tanzania

MIVA-collecte 2022: medische zorg voor de meest kwetsbaren in Tanzania

Lees meer
Op bezoek bij een gezin die dankzij het vervoersmiddel hulpmiddelen ontvangt van het streekziekenhuis.

Interview met MIVA-collega Geertje over haar werkbezoek aan Zimbabwe

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.