In de landen waar MIVA projecten ondersteunt, moeten mensen vaak enorme afstanden afleggen om bij een ziekenhuis of revalidatiecentrum te komen. In plattelandsgebieden zijn geen of slechte medische voorzieningen. Met een voertuig dat omgebouwd is tot kliniek brengen zorgverleners de bewoners van deze gebieden toch kwalitatieve hulp ter plaatse: de mobiele kliniek.
Flexibele zorg dankzij mobiele kliniek
Met een mobiele kliniek kunnen hulpverleners op een flexibele manier noodzakelijke zorg bieden, maar ook zorgen voor doorverwijzing naar het ziekenhuis. De mobiele zorg wordt verleend door een team dat kan bestaan uit bijvoorbeeld een arts, een fysiotherapeut en een chauffeur.
Kliniek op wielen
Zo’n kliniek op wielen ziet er niet altijd hetzelfde uit. Soms is er in de auto een fysieke kliniek aanwezig met ruimte om mensen te behandelen. Er is altijd plek voor het vervoeren van hulpmiddelen en medische apparatuur.
Pick-up als kliniek
Pionier Deepak in Nepal gebruikt zijn pick-up als kliniek. Deze laadt hij vol met materialen voor een medisch kamp: behandeltafels, stoelen voor wachtende patiënten, dozen met medicijnen en medische hulpmiddelen. Zijn bijzondere team bestaat uit een arts, zes vroedvrouwen, medische assistenten en twee chauffeurs.
Op locatie bouwt hij lege lokaaltjes in een schoolgebouw om tot spreekkamers voor de dokter en de vroedvrouwen. De mobiele apotheek bestaat uit een bureautje volgestapeld met medicijnen, waar de patiënten hun voorgeschreven medicatie kunnen ophalen.
Gezondheidszorg bereikbaar
Voor veel mensen in afgelegen gebieden zijn mobiele klinieken de enige bron van gezondheidszorg. In de Filipijnen vraagt pionier Jessie daarom ook om een mobiele kliniek. Op het eiland Panay waar hij werkt, is slechts één ziekenhuis met een revalidatiecentrum voor alle 4,5 miljoen inwoners. Met de mobiele kliniek wil Jessie gezondheidszorg bereikbaar maken voor mensen in elke uithoek van het eiland. Help jij Jessie met een donatie?