Bezoek uit Malawi

Vorige week hebben we speciaal bezoek gehad uit Malawi! Directeur Kisa Mwafulirwa van het St. John of God Hospital kwam langs op ons kantoor. Hij heeft tijdens zijn bezoek aan Europa ondanks een drukke agenda tijd gemaakt om MIVA en haar donateurs persoonlijk te bedanken. MIVA heeft het ziekenhuis van Kisa geholpen met een ambulance. Dankzij deze ambulance kan het ziekenhuis mensen met een psychische aandoening passende zorg bieden.

Pionier Kisa

Unieke zorg

Het ziekenhuis van Kisa is de enige aanbieder van mentale zorg voor de 3,5 miljoen inwoners van Noord-Malawi. De wegen in Malawi worden erg slecht onderhouden. Hierdoor was de auto waar het ziekenhuis over beschikte niet in staat de meest afgelegen dorpen te bereiken. Met name tijdens het regenseizoen is reizen in Malawi enorm lastig. Sinds de komst van de nieuwe ambulance van MIVA zijn deze afgelegen dorpen wel bereikbaar voor het medische personeel.

Waarom een ambulance?

Kisa vertelt over de inzet van de nieuwe ambulance: “Met de nieuwe ambulance kunnen we niet alleen patiënten bezoeken. Ook het vervoeren van medicijnen is nu mogelijk. Dit is van levensreddend belang. Veel patiënten hebben namelijk naast psychische aandoeningen, zoals posttraumatische stress-stoornissen, ook te maken met ziektes als Malaria. Daarnaast kunnen we nu met een compleet team medisch personeel naar de dorpen voor een lokaal spreekuur waar we vroeger maar met z’n tweeën konden gaan. We konden toen niet iedereen helpen met passende zorg”.

Doordat men nu beschikt over meer vervoerscapaciteit is het voor Kisa en zijn team mogelijk om ter plekke complexere behandelingen uit te voeren. Mensen thuis helpen scheelt in de kosten en is voor de mensen zelf prettiger. In hun eigen omgeving genezen zij sneller.

Traditionele genezing in Malawi

Veel Malawiërs geloven nog in traditionele geneeskunde en de onwetendheid over mentale gezondheid is erg groot. De collega’s van Hospitaalbroeders laten in deze documentaire meer zien over de traditionele genezingswijze. Ook zie je hoe het ziekenhuis van Kisa werkt aan een beter alternatief.

Mentale zorg voor iedereen

De vraag naar mentale zorg is veel groter dan Kisa en zijn team nu aan kunnen. Kisa wil daarom de outreach-activiteiten van het ziekenhuis verder uitbreiden. Zijn doel is om eind van volgend jaar nog 10 lokale klinieken te openen. Op deze manier maken zij mentale gezondheidszorg voor veel meer mensen toegankelijk.

Bekijk hieronder een filmpje waarin Kisa de donateurs bedankt:

Wij waarderen het enorm dat Kisa tijd heeft gemaakt om bij ons langs te komen en wij wensen hem veel succes in de toekomst. Ook bedanken wij natuurlijk onze donateurs, want dankzij hen zijn Pioniers zoals Kisa in staat het leven van zoveel mensen beter te maken.

Send this to a friend