De auto werd met veel blije kindergezichten in ontvangst genomen

Hoe is het nu met… Pionier Georgette

17 januari 2020
  • Deel deze pagina

“De MIVA-auto is goud waard”

In 2017 steunde MIVA pionier Georgette met een auto. Georgette heeft in de volkswijken van Goma in Congo een opvangcentrum opgezet. Hier vangt ze weeskinderen op uit de afgelegen vluchtelingenkampen in Oost-Congo. Momenteel verblijven 97 kinderen in het centrum. We spraken eerder met Georgette over hoe het gaat sinds de komst van de MIVA-auto die zij ‘goud’ noemt.

Georgette vangt in haar weeshuis aids-wezen op

Het weeshuis van Georgette

De kinderen die Georgette opvangt, zijn hun ouders verloren door aids. Of ze zijn verstoten door hun moeders die slachtoffer waren van seksueel misbruik. In het weeshuis krijgen de kinderen medische zorg, onderwijs, een goede maaltijd en een veilige slaapplaats. Kinderrechten die in Congo niet vanzelfsprekend zijn.

Georgette verleent ijstand aan ruim 200 vrouwen

MIVA-auto volop in gebruik

De MIVA-auto maakt een groot verschil voor Georgette en de kinderen. “Voor de komst van de auto droegen wij zieke kinderen op onze rug naar het ziekenhuis. En omdat er geen stromend water is in het opvangcentrum, haalden de kinderen water met emmers op hun hoofd. Nu kan het water met de auto vervoerd worden.”

Dankzij de auto kan Georgette er ook voor zorgen dat verkrachte vrouwen medische zorg krijgen. “Vroegen moesten we hen achterop de motor naar het ziekenhuis brengen. Dat is na een verkrachting is echt onmenselijk.”

Georgette in gesprek met een vrouw uit het vluchtelingenkamp

De auto wordt elke dag gebruikt voor de 97 weeskinderen en de bijstand aan 200 vrouwen. Georgette: “Gemiddeld zijn er doorlopend 3 kinderen ernstig ziek. We brengen kinderen naar het ziekenhuis en van en naar school.” Soms wordt Georgette gebeld over een baby die langs de weg in een plastic zak is achtergelaten. “Er is eigenlijk geen plek om ze op te vangen, maar ik kan ze niet aan hun lot over halen en haal ze op met de auto.”

De MIVA-auto wordt ingezegend door de lokale priester

Dankbaar voor de auto

Georgette woont zelf ook in het weeshuis en staat dag en nacht voor de kinderen klaar. “Ik zie de kinderen opgroeien die ik als gedumpte baby heb opgehaald. Ik bied ze een betere toekomst en soms lukt het zelfs om ze te herenigen met familie. Dat motiveert mij om door te gaan. Ik ben jullie zo ontzettend dankbaar voor de auto. Die is echt goud waard.”

Help je mee? Dan kunnen we nog meer mensen als Georgette helpen met onmisbaar vervoer

Welk bedrag wil je doneren?
  • Deel deze pagina

Meer nieuws

MIVA auto's in India

De zusters van Gomini village

Lees meer
Hugo Lingeman maakte een prachtige reportage voor ZIN Magazine

Zin&MIVA Reportersteam terug uit Nepal

Lees meer
Geovanni onderweg naar plantages in de auto die hij van MIVA kreeg

Mensenrechten: strijd tegen moderne slavernij

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.