De wezen eten gezamenlijk in de opvang

Auto voor opvang kindmoeders en Aids-wezen

Auto
Congo
Kinderrechten
  • Deel deze pagina

Een auto kan levens redden

Georgette heeft in de volkswijken van Goma een opvangcentrum opgezet. Hier vangt ze ruim 90 weeskinderen op uit de afgelegen vluchtelingenkampen in Oost-Congo.

Georgette vangt in haar weeshuis aids-wezen op

De kinderen die Georgette opvangt, zijn hun ouders verloren door aids. Of ze zijn verstoten door hun moeders die slachtoffer waren van seksueel misbruik. In het weeshuis krijgen de kinderen medische zorg, onderwijs, een goede maaltijd en een veilige slaapplaats. Kinderrechten die in Congo niet vanzelfsprekend zijn.

Minderjarige moeders verkracht

In het centrum wonen ook enkele minderjarige moeders. Zij ontvangen medische zorg en psychologische hulp bij het verwerken van het seksuele geweld dat hen is aangedaan. Eén daarvan is Rosalie. Ze is ontzettend dankbaar voor de hulp van Georgette die haar een nieuwe toekomst biedt na de verkrachting die haar is overkomen.

Francine werd verstoten door haar ouders na verkrachting

Verstoten na verkrachting

Rosalie was nog geen maand zwanger toen haar echtgenoot waar ze pas drie maanden mee was getrouwd, haar verliet. Toen ze daarna ook nog werd verkracht, keerden haar ouders haar de rug toe.

“Ik ging samen met vier vriendinnen kolen halen in het bos toen we werden overvallen door drie gewapende mannen. We werden alle vier verkracht, ik zelfs twee keer. Door de wapens konden we ons niet verdedigen. Toen ik dit thuis vertelde hebben mijn ouders mij verstoten en uit het dorp gejaagd.”

Gelukkig kwam Rosalie in contact met Georgette. “Dankzij zuster Georgette had ik een plaats om te wonen en kon ik een naaiopleiding volgen. Ooit hoop ik een naaiatelier te kunnen beginnen zodat ik mijn kinderen een goede opvoeding en onderwijs kan bieden. Ik dank en bid elke dag voor zuster Georgette voor de kans die ik van haar krijg.’

De naam Rosalie is wegens veiligheidsredenen van het slachtoffer gefingeerd.

De dokter geeft medische zorg aan de wezen in het weeshuis

Zonder auto geen water

In het weeshuis en de vluchtelingenkampen zijn geen waterleidingen. Georgette vraagt aan MIVA een auto zodat ze water kan vervoeren naar het opvangcentrum, de vluchtelingenkampen kan bezoeken en in geval van nood mensen naar het ziekenhuis kan brengen. Steun met een donatie.

  • Deel deze pagina

Ja, ik help mee

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Kinderen krijgen les naast de stations

Bus geeft straatkinderen toekomst

Lees meer
Sonja op bezoek

Auto maakt voorlichting en zorg bereikbaar

Lees meer
Zuster Clementine en Marvelous

Auto bezorgt meisjes weer een toekomst

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.