De zusters van Gomini village

Auto van MIVA al 8 jaar op de weg

Het is 2009 wanneer de zusters van de st. John de Baptist in India een auto van MIVA in ontvangst nemen. Deze organisatie zet zich in voor gehandicapte kinderen uit arme gezinnen. De zusters vangen hen op en zorgen voor passende zorg en onderwijs, iets dat de ouders van deze kinderen niet kunnen bieden. Hoe zou het nu, acht jaar later, met de zusters en hun auto gaan?

Zusters geven voorlichting aan ouders

Gomini village

Gomini village is waar we de zusters aan het werk zien. Gelegen in het Gadchiroli district in Maharashtra State ligt het dorp in een afgelegen, bosrijk gebied. Tijdens de regenperiode zijn overstromingen aan de orde van de dag. De meeste wegen zijn onverhard en veranderen tijdens het regenseizoen in modderpoelen.

De dorpelingen leven voornamelijk van de landbouw. Vanwege het extreme klimaat met veel regenval en extreem hete maanden is er slechts één oogst per jaar. Basisvoorzieningen zoals een toilet zijn zeldzaam.

In het dorp, net als in de meeste afgelegen gebieden in India, is de steun van de overheid minimaal. Hierdoor zijn de gezondheidszorg, wegen en telefoonnetwerken erg slecht onderhouden. In het dorp beschikken maar weinig mensen over een auto en moeten veel mensen zich te voet verplaatsen. Door de slechte bereikbaarheid laten veel gezondheidswerkers dorpen zoals Gomini village links liggen.

Zusters op huisbezoek

Zorg voor kinderen niet vanzelfsprekend

De zusters van de Kisanwadi Church Society zien het als hun plicht zich in te zetten voor de kinderen in deze dorpen. Zo vangen zij momenteel 44 kinderen met een handicap op. Door gebrek aan geld en de extra aandacht die deze kinderen nodig hebben is het voor ouders vaak lastig voor hen te zorgen. Naast dit opvanghuis bezoeken de zusters afgelegen dorpen in de regio voor het geven van medisch advies en voorlichting.

De auto die zij van MIVA hebben gekregen helpt enorm. Omdat de zusters maar beschikken over beperkte middelen en kennis komt het vaak voor dat kinderen naar een ziekenhuis in de stad moeten. Dit is, mede door de slechte wegen, al snel een rit van 3 uur. Met de auto lukt het de zusters om deze kinderen veilig en snel naar het ziekenhuis te brengen en worden er elke dag levens gered.

MIVA auto in actie

Auto brengt mobiliteit en veiligheid

De auto wordt niet alleen gebruikt voor het vervoer van zieke kinderen. Ook worden de gehandicapte kinderen die thuis wonen bezocht. De zusters geven de ouders advies hoe zij het beste om kunnen gaan met de beperkingen van hun kind. Tijgers en andere wilde dieren zijn in het bosrijke gebied geen zeldzaamheid. De gekregen auto zorgt ervoor dat deze bezoeken veilig kunnen worden gemaakt.

Daarnaast is het gebied waar de zusters werken erg groot. Sommige dorpen liggen zo’n 40 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde post. Om deze dorpen te kunnen bezoeken is de auto cruciaal.

Pionier in actie 3

Onderhoud is erg belangrijk

Door de slechte staat van de wegen is het belangrijk om de auto goed te onderhouden. We vroegen aan de zusters wat ze doen als de auto stuk gaat? “Dan bellen we een monteur en leggen we uit wat het probleem is. Hij komt dan met het juiste gereedschap op de motor naar ons toe om de auto te repareren. Gelukkig heeft hij een motor, want de dichtstbijzijnde garage is op zo’n 50 kilometer afstand en er is geen wegenwacht!”.

Doordat de zusters de auto goed onderhouden en technische problemen meteen laten oplossen rijdt men al 8 jaar bijna iedere dag om het leven van de kinderen in de omgeving te verbeteren. Het resultaat mag er zijn! Voorlopig gaan ze hier ook gewoon mee door, vertellen de zusters. Het ziet er naar uit dat de auto nog jaren van intensief gebruik in het verschiet heeft.

Send this to a friend