Vrachtwagen voor schoon drinkwater


Schoon drinkwater is in Guatemala niet vanzelfsprekend


Land
Guatemala

Werkveld
Mensenrechten: Schoon drinkwater

Schoon drinkwater niet beschikbaar

In afgelegen dorpjes hoog in de bergen in Guatemala wonen Maya-families. Het leven voor hen is zwaar. Er is geen schoon drinkwater en nauwelijks gezondheidszorg. De kindersterfte is erg hoog. Ana Cal redt in dit gebied levens door schoon drinkwater binnen bereik te brengen.

Ana en de distributietank

Kinderen sterven door vervuild drinkwater

“Voorheen haalden de Maya-families water uit de vervuilde rivieren. Het gevolg was dat veel kinderen stierven door de bacteriën in het water. Wij helpen de Maya-families met basisvoorzieningen” aldus Ana Cal.

Aanleg waterleidingen

Ana Cal werkt voor ADICAY, een organisatie die is gespecialiseerd in het aanleggen van waterleidingsystemen in afgelegen Maya-gemeenschappen. Bij ieder project leert een aantal mensen om het systeem te onderhouden. Er worden comités gevormd om maandelijks een klein bedrag te innen voor onderhoud.

Deze kinderen hebben nu voor zeker 20 jaar schoon drinkwater

De moeders gebruiken het schone drinkwater om een groentetuin aan te leggen. Zo krijgt de familie betere en meer gevarieerde voeding. Wat over is verkopen ze op de markt voor extra inkomsten.

60 jaar vooruit in de tijd

De aanleg van een waterleidingsysteem duurt 6 tot 8 maanden. Ana vertelt: “In die 6 maanden van de aanleg gaan de mensen 60 jaar in tijd vooruit. De kindersterfte daalt, er zijn al 10 waterleidingprojecten gerealiseerd en ongeveer 2.300 mensen hebben nu voor minimaal 20 jaar schoon drinkwater.”

Het vervuilde drinkwater uit de rivier zorgt voor kindersterfte

1.500 families wachten nog op water

De dorpjes zijn alleen te bereiken via een moeilijk begaanbare weg. Transporteurs willen niet naar deze afgelegen dorpjes rijden. Hierdoor loopt de aanleg van waterleidingsystemen enorme vertragingen op.

Ruim 1.500 gezinnen zijn nog altijd afgesloten van schoon drinkwater. Daarom vroeg Ana Cal aan MIVA een eigen, kleine vrachtauto. Met deze vrachtauto kunnen ook deze gebieden worden bereikt. De projecten kunnen dan beter en sneller worden uitgevoerd.

Send this to a friend