Land
Congo

Werkveld
Gezondheidszorg

Afstand tot ziekenhuis is enorm

40 kilometer lopen naar het ziekenhuis als je op het punt staat te bevallen? In Nederland is het ondenkbaar. In het binnenland van Congo is het realiteit. Auto’s en openbaar vervoer zijn er niet. De zandwegen zijn moeilijk begaanbaar en de afstand tot het ziekenhuis is soms enorm. In veel gevallen bereiken zwangere vrouwen het ziekenhuis niet op tijd.

Dokter Christian: “Baby’s, en soms ook moeders, overleden onderweg”

Dokter Christian leidt één van de moeilijk bereikbare ziekenhuizen. Samen met zijn team wil hij niets liever dan gezonde baby’s ter wereld brengen. ‘Doordat de afstanden zo groot zijn, kwam het vaak voor dat baby’s en soms ook moeders onderweg overleden’, aldus de dokter.

Dankzij donateurs van MIVA uit Nederland staat er nu een levensreddende motorambulance bij het ziekenhuis. Deze stevige motor met brancard zorgt ervoor dat zwangere vrouwen wél op tijd het ziekenhuis kunnen bereiken. En dat hun baby’s de kans krijgen op een leven.

Dr. Christian voor zijn gezondheidscentrum in Congo

“Het sterftecijfer is flink gedaald sinds de komst van de motorambulance.”

De 28-jarige Mireille heeft dankzij de motorambulance het ziekenhuis op tijd gehaald, waar een keizersnede volgde. Haar gezonde dochter werd geboren op 30 september 2015. Dáár doet MIVA het voor. En dat doen we heel graag samen met jou.

Dr. Christian onderzoekt Mireille en haar pasgeboren baby

Om meer mensen in het moeilijk bereikbare gebied van medische hulp te kunnen voorzien is een extra motorambulance noodzakelijk. Door te doneren help je mee aan de bestemming van dokter Christian: een Congo zonder onnodige sterfte.

Send this to a friend