Brommers voor Burkina FasoLand
Burkina Faso

Werkveld
Mensenrechten, Gezondheidszorg

“Niemand mag worden vergeten”

Bernard ziet het als zijn bestemming om jonge mensen met een handicap weer een toekomst te geven. Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, hoe afgelegen iemand ook woont: niemand mag worden vergeten. Een brommer of motor maakt het verschil, voor hem en voor de mensen die hulp nodig hebben.

Uitdagingen van een bijzonder land

Ruim 19 miljoen inwoners telt Burkina Faso. Het is één van de armste landen ter wereld. Het land kampt met droogte, gebrek aan water en slechte voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg. De infrastructuur is slecht. Het grootste gedeelte van de wegen is onverhard, stoffig en heel moeilijk begaanbaar. Het land verandert langzaam in een woestijn, een grote zandbak met roodgekleurd zand.

MOV-dag in het teken van Burkino Faso

De bestemming van Bernard

In dit bijzondere land ontmoeten we de al even bijzondere Bernard, een vriendelijke man van middelbare leeftijd. Bernard is veldwerker en werkt voor OCADES Manga. Hij ziet het als zijn bestemming jonge mensen met een handicap uit hun isolement te helpen.

Elke dag rijdt Bernard met zijn motorfiets de dorpen in om voorlichting te geven. Hij spoort de kinderen op en zorgt ervoor dat zij naar een dokter kunnen. Soms regelt hij zelfs een operatie. De kinderen kunnen naar school of aan het werk, zijn niet meer geïsoleerd.

Werk helpt bij acceptatie van handicap

Trots en geaccepteerd

De 10-jarige Cidi bijvoorbeeld is geboren met een afwijking aan zijn benen. Bernard zorgde voor zijn behandeling en operatie. Nu kan Cidi lopen en gaat hij naar school, net als zijn vriendjes. Zijn droom: dokter worden. Bernard helpt ook jongeren en jong volwassenen aan werk.

De 27-jarige Tidiane had vroeger polio. Nu is hij een gewilde werknemer en een echte vakman bij de plaatselijke motorwerkplaats. Hij onderhoudt daar de motor van Bernard.

En de 23-jarige Kader wilde graag kleding maken. Met hulp van Bernard werkt hij nu aan de prachtigste Afrikaanse jurken. Trots laat hij ons zijn creaties zien. Werk is belangrijk, maar vooral de acceptatie door de omgeving is voor hem van grote waarde.

Een brommer is het enige vervoersmiddel

Vervoer van levensbelang

In de regio Manga zijn er 26 veldwerkers zoals Bernard. Samen zorgen ze ervoor dat geen dorp wordt overgeslagen. Bernard heeft een motorfiets. Het beste vervoermiddel voor de slechte, stoffige en hobbelige wegen. “De afstanden zijn te groot om te lopen of te fietsen. Zonder mijn motorfiets kan ik mijn werk niet doen”, benadrukt Bernard.

24 brommers en motors nodig

Gelukkig kan Bernard zijn werk doen dankzij zijn motorfiets. Op dit moment zijn er voor collega’s van Bernard nog 24 brommers en motors nodig. Helpt u hen mee op weg?

Schrijf je in voor de MIVA nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.