Een brommer is het enige vervoersmiddel

Brommers voor Burkina Faso

Brommer
Burkina Faso
Gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

“Niemand mag worden vergeten”

Bernard ziet het als zijn bestemming om jonge mensen met een handicap weer een toekomst te geven. Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, hoe afgelegen iemand ook woont: niemand mag worden vergeten. Een brommer of motor maakt het verschil, voor hem en voor de mensen die hulp nodig hebben.

Uitdagingen van een bijzonder land

Ruim 19 miljoen inwoners telt Burkina Faso. Het is één van de armste landen ter wereld. Het land kampt met droogte, gebrek aan water en slechte voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg. De infrastructuur is slecht. Het grootste gedeelte van de wegen is onverhard, stoffig en heel moeilijk begaanbaar. Het land verandert langzaam in een woestijn, een grote zandbak met roodgekleurd zand.

MOV-dag in het teken van Burkino Faso

De bestemming van Bernard

In dit bijzondere land ontmoeten we de al even bijzondere Bernard, een vriendelijke man van middelbare leeftijd. Bernard is veldwerker en werkt voor OCADES Manga. Hij ziet het als zijn bestemming jonge mensen met een handicap uit hun isolement te helpen.

Elke dag rijdt Bernard met zijn motorfiets de dorpen in om voorlichting te geven. Hij spoort de kinderen op en zorgt ervoor dat zij naar een dokter kunnen. Soms regelt hij zelfs een operatie. De kinderen kunnen naar school of aan het werk, zo zijn ze niet meer geïsoleerd.

Werk helpt bij acceptatie van handicap

Trots en geaccepteerd

De 10-jarige Cidi is geboren met een afwijking aan zijn benen. Bernard zorgde voor zijn behandeling en operatie. Nu kan Cidi lopen en gaat hij naar school, net als zijn vriendjes. Zijn droom: dokter worden. Bernard helpt ook jongeren en jongvolwassenen aan werk.

De 27-jarige Tidiane had vroeger polio. Nu is hij een gewilde werknemer en een echte vakman bij de plaatselijke motorwerkplaats. Hij onderhoudt daar de motor van Bernard.

En de 23-jarige Kader wilde graag kleding maken. Met hulp van Bernard werkt hij nu aan de prachtigste Afrikaanse jurken. Trots laat hij ons zijn creaties zien. Werk is belangrijk, maar vooral de acceptatie door de omgeving is voor hem van grote waarde.

Een brommer is het enige vervoersmiddel

Vervoer van levensbelang

OCADES Manga beschikte tot afgelopen jaar over één motor. Met deze motor werden de meest afgelegen dorpen bereikbaar. Juist op deze plekken hebben kinderen met een beperking nauwelijks mogelijkheden. Lang moest Bernard deze motor delen met 25 collega’s. In 2017 was de opbrengst van de MIVA-kerkcollecte bestemd voor de aanschaf van 24 motoren. Dankzij deze motoren kunnen Bernard en al zijn collega’s op zoek naar de hulpbehoevende kinderen van Burkina Faso, zodat ook zij een hoopvolle toekomst tegemoet gaan.

  • Deel deze pagina

Help de hulpverleners op weg!

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer
Albert strijdt voor acceptatie van kinderen met een handicap

Auto laat alle kinderen meedoen

Lees meer

Zuster Silvi redt levens in Kenia

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.