Laptop maakt hulpverlening in sloppenwijk mobiel


“Dankzij de laptop kan ik op alle locaties werken.”


Land
Kenia

Werkveld
Gezondheidszorg en onderwijs

Hulp
Laptop

De bestemming van Irene

Irene (30) is sociaal werker in een centrum voor kinderen met een handicap. Ze bezoekt de sloppenwijk Mukuru in Nairobi, Kenia. Hier wonen meer dan 600.000 mensen, dicht op elkaar, vaak met veel mensen in één kleine ruimte. De sanitaire voorzieningen zijn slecht. De werkloosheid is er enorm. Door corona hebben veel mensen hun baan verloren.

Irene gaat er op zoek naar kinderen die baat hebben bij de hulp van het centrum. Het is niet eenvoudig om die kinderen te vinden. De meeste ouders in de sloppenwijk verstoppen hun kind als ze ontdekken dat het een handicap heeft. Daarom gaat Irene op huisbezoek bij de families en vertelt over haar werk en het centrum. Zo hoort ze welke problemen de mensen in de wijk hebben. En ziet ze wie de hulp het hardst nodig heeft.

Vertrouwen winnen

Samen met gezondheidswerkers probeert Irene de kinderen naar het centrum te krijgen. Daar heeft ze wel de medewerking van de ouders voor nodig. Die zijn wantrouwig. Er is veel onzekerheid in de sloppenwijk. Er komt zelfs mensenhandel voor. “We moeten praten met ouders, met de kinderen. Uitleggen hoe we kunnen helpen. Hun vertrouwen zien te winnen. En dat duurt even.”

pionier Odile met kinderen

Onderwijs voor elk kind

Het centrum biedt onderwijs aan kinderen met allerlei soorten handicaps. Met een visuele beperking, doof of slechthorend, of met beperkte mobiliteit bijvoorbeeld: ieder kind kan er terecht voor onderwijs op zijn of haar niveau. Van basisschool tot beroepsopleiding. Kinderen leren er alles over catering, over het zorgen voor kinderen, over haarverzorging en kleding maken. En er zijn kunst- en computerlessen.

Sloppenwijk Kenia

Communicatiemiddelen onmisbaar

De coronapandemie maakt de omstandigheden extra moeilijk voor Irene. Maar het werk moet doorgaan. Ondanks alle maatregelen en de lockdown. Communicatiemiddelen zijn daarbij onmisbaar. Een laptop maakt mobiel: werken kan overal. Daarom hopen we op jouw steun. Jouw donatie maakt het werk beter mogelijk. Voor Irene, maar ook voor andere projecten in Afrika. MIVA wil meer hulpverleners ondersteunen met onmisbare communicatiemiddelen. Zodat hun hulp mobiel wordt en ook tijdens de coronapandemie de kwetsbare mensen kan bereiken. Mogen zij op jouw bijdrage rekenen?

Send this to a friend