Land
Burkina Faso

Werkveld
Kinderrechten

De strijd tegen afschaffing kinderarbeid

In Burkina Faso werken veel kinderen in de lokale goudmijnen, waar ze zwaar fysiek werk moeten verrichten. Djénéba strijdt voor afschaffing van kinderarbeid. Van MIVA ontving zij een auto om meer kinderen te kunnen redden.

Djenéba strijdt voor afschaffing kinderarbeid

In Burkina Faso werken veel kinderen in de goudmijnen. Het werk is gevaarlijk, de kinderen moeten in een gat tientallen meters diep de grond in. Ze werken vele uren onder de grond in de hoop goud te vinden.

Het werk dat ze doen is ontzettend zwaar en ze krijgen maar een schamel loon. Doordat de kinderen hele dagen werken, kunnen ze niet naar school. Djénéba vindt dat het werken in de goudmijnen door kinderen verboden moet worden. Ze wil deze kinderen een andere toekomst geven. Daarvoor is het belangrijk dat de kinderen naar school kunnen.

Door een klein gat zakken de kinderen tientallen meters de grond in

“We organiseren bijeenkomsten en pleiten bij de eigenaars van de goudmijnen voor afschaffing van kinderarbeid,” vertelt Djénéba.

“We willen dat kinderen naar school kunnen gaan. Helaas gaat het niet altijd even makkelijk. De kinderen verdienen geld voor het gezin. Ouders vinden het soms een enorme drempel als ze dat inkomen kwijtraken door hun kind naar school te sturen. Toch weet ik ze te overtuigen te kiezen voor de toekomst van hun kind.”

Wit van het stof komt dit jongetje met zaklamp om zijn nek uit de goudmijn

Djénéba ontving van MIVA een auto om meer dorpen en goudmijnen te kunnen bereiken. Ze heeft met de auto inmiddels 60 kinderen kunnen helpen.

Send this to a friend