Bibliotheek op een fiets
Onderwijs is niet voor iedereen toegankelijk in Bangladesh. Het land is arm, veel mensen doen niet mee in de maatschappij. Het onderwijs heeft het moeilijk, er zijn weinig middelen beschikbaar. Jobeda wil hier verandering in brengen. Met een fietsbibliotheek bezoekt Jobeda scholen waar zij voorlichting geeft. Een bijzondere missie van een bijzondere vrouw.
Liever ontwikkelingswerker dan bankier
Jobeda is 35 jaar en heeft een zoon. Ze heeft een opleiding gevolgd tot fysiotherapeute. Nu werkt ze als ontwikkelingswerker. Ze vertelt: “Als ik een bankier was zou ik een fantastisch inkomen hebben, en ’s avonds heel comfortabel op een stoel zitten. Maar ik heb er bewust voor gekozen om te werken voor de lagere klassen van de maatschappij. Hen te inspireren, praktische dingen te leren. Op die manier kunnen mensen die het lastig hebben in het leven en mensen met een handicap meedoen in de algemene ontwikkeling van ons land.”
Iedere dag twee scholen
Met de fietsbibliotheek die Jobeda van MIVA kreeg, bezoekt ze dagelijks twee lagere scholen. De fietsbibliotheek zit vol met allerlei speelgoed die helpt bij de ontwikkeling. Zoals muziekinstrumenten en leesboekjes. Ook hangen er posters met uitleg over hygiëne en voor de docenten zijn er boeken die uitleg geven over omgang met kinderen met een handicap. De materialen stimuleren de kinderen om samen te spelen. Scholen hebben zelf deze spullen niet. Daar is geen geld voor.
“Het is een manier om het onderwijs te verbeteren en spelenderwijs bewustwording te creëren. We proberen de kinderen zo naast school extra te motiveren.” In totaal bezoekt Jobeda achttien scholen in omgeving. De kinderen kijken steeds weer reikhalzend uit naar haar bezoek.
Mannen en vrouwen zijn niet gelijk
Jobeda richt zich daarnaast op gelijke kansen voor vrouwen. “Vrouwen moeten, zelfs als ze een opleiding hebben gedaan, thuis al het huishoudelijke werk doen. We willen gelijke participatie van vrouwen. Daarom nodigen we vrouwen ook uit voor emancipatietraining waarin ze leren over hun rechten” aldus Jobeda, die hiermee de door mannen gedomineerde samenleving wil doorbreken. Zodat mannen en vrouwen in Bangladesh op gelijk niveau kunnen werken.
Help jij mee?
De kans op ontwikkeling is voor vrouwen en voor kinderen met een handicap in Bangladesh verre vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er meer mensen zoals Jobeda die zich hiervoor inzetten. MIVA wil deze mensen graag helpen met onmisbaar vervoer en communicatie. Help jij mee met een donatie?