Drie keer zoveel hulp dankzij motor


‘Als kind wilde ik al pastoor worden!’


Land
Rwanda

Werkveld
Maatschappelijk werk

Klein of groot, geen probleem gaat Donatien (43) uit de weg. Hij wist als kind al dat pastoor worden zijn bestemming is. Omdat hij dan zoveel mogelijk mensen uit zijn gemeenschap kan helpen. We bezoeken Donatien in zijn primitieve kantoor van waaruit hij 25 gemeenschappen in de regio aanstuurt.

Donatien op motor potret

Problemen van allerlei aard 

Donatien is een goed georganiseerde man. “Ik moet ook wel, want de om en nabij 2.000 mensen uit mijn gemeenschap komen met problemen van allerlei aard bij mij terecht”, vertelt hij. Hij doet er alles aan om de mensen hulp te bieden aan de basis: onderdak, gezondheidszorg, onderwijs en inkomen.

Donatien vertelt dat er zojuist nog een familie bij hem langskwam om te vertellen dat hun huis gisteren is afgebrand. De familie behoorde tot de allerarmsten: geen inkomen of grond om zelf eten te verbouwen. Deze familie krijgt van Donatien bouwmaterialen. Daarnaast zorgt Donatien ervoor dat ze van vaklui hulp krijgen om zelf hun huis te herbouwen.

Donatien bij de gemeenschap

Vroeger ging 50% van inkomsten op aan vervoer

Voordat Donatien een motor van MIVA had bereikte hij de mensen die twee tot drie kilometer ver wonen te voet. De armsten die hem eigenlijk het hardste nodig hebben wonen ook het verste weg. Vaak moest hij een taximotor bestellen voor een bezoek aan een gemeenschap of huis. Hierdoor ging meer dan 50% van de inkomsten op aan vervoer. Door de komst van de motor kan dit geld gebruikt worden om de mensen in de gemeenschap te helpen. “We kunnen dankzij de motor drie keer zoveel doen. Zo helpen we veel meer mensen.”

Lopen door plantage in Rwanda

Een studie in braille in het verschiet

Samen met Donatien zijn we onderweg naar de twintigjarige Françoise. Zij is sinds haar geboorte blind aan beide ogen. Ondanks haar fysieke belemmering is Françoise allesbehalve een verlegen vrouw. Haar enthousiaste en vrolijke verschijning valt direct op.

De familie van Françoise is zeer arm en woont in een huisje van klei. Met financiële hulp van de parochie van Donatien kan Françoise toch naar een speciale school. Daar leerde zij brailleschrift. Wanneer we haar ernaar vragen rent ze vol enthousiasme naar haar kamer, die zij met vijf broertjes en zusjes deelt, en pakt haar brailleboek economie. Ze begint direct vol enthousiasme voor te lezen over de economie van Rwanda.

Françoise heeft grote dromen voor de toekomst. Een studie geologie en economie volgen en uiteindelijk een eigen bedrijf starten. Donatien is blij dat hij haar op weg kan helpen naar haar droom.

Donatien en Françoise

Bereik vergroten

Donatien vraagt voor de parochies die onder hem vallen ook motoren. Zo kunnen zij samen meer lokale bevolking ondersteunen met financiële middelen, medicijnen, voorlichting en bij levensbedreigende calamiteiten.

Send this to a friend