Sonja op bezoek

Auto maakt voorlichting en zorg bereikbaar

“Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik meerdere kinderen bezoek”

Auto
Kameroen
Gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

De bestemming van Sonja

Sonja is sociaal werker in Bafoussam, Kameroen. Sonja wil dat kinderen met een beperking de juiste zorg krijgen. Ze spoort de gezinnen op en zorgt ervoor dat de kinderen de juiste behandeling krijgen.

Moeilijk bereikbare gebieden

De kinderen die Sonja helpt komen uit moeilijk bereikbare gebieden in de armste regio van het land. Het werkgebied van Sonja is groot en afgelegen. De wegen zijn erg slecht. Zonder auto is het werk van Sonja (bijna) niet mogelijk.

Sonja aan het woord

Kwetsbare families

Vanuit het ziekenhuis in Bafoussam bezoekt Sonja per dag meerdere gezinnen en kinderen die haar hulp nodig hebben. Het gaat hier voornamelijk om kinderen met een beperking. De ouders stoppen hun kind vaak weg in huis, dikwijls uit schaamte. Sonja probeert de ouders er van te overtuigen dat voorlichting, (medische) zorg en onderwijs voor hun kind nodig is. De ouders hebben vaak moeite om dit te accepteren. Zonder auto is Sonja afhankelijk van openbaar vervoer.

Moeder en Chebrava

Een operatie voor Chebrava

Toen Sonja Chebrava (6) ontmoette, stond haar hoofd scheef. Door een tumor had ze een vergroeiing in haar nek. Het meisje had duidelijk de hulp van Sonja nodig. Chebrava kon niet goed functioneren en niet naar school.

Chebrava

Acceptatie

De ouders konden niet accepteren dat Chebrava hulp nodig had van Sonja. Ze dachten dat het de dood van het meisje zou worden. In dit soort gebieden geloven mensen in een ‘vloek’. Sonja wist de ouders te overtuigen en zorgde dat ze geopereerd kon worden.

Niet alleen Chebrava is geholpen, maar de hele gemeenschap heeft nu gezien dat het geen vloek is geweest. Het verhaal van Chebrava is een voorbeeldfunctie voor velen.

Inmiddels is Chebrava weer een vrolijk meisje net als kinderen van haar leeftijd. Ook gaat ze naar school en wordt niet meer buitengesloten. Het werk dat Sonja verricht maakt veel verschil.

Vervoer is noodzakelijk

Sonja moet zich in moeilijk begaanbaar gebied over grote afstanden verplaatsen om de kinderen en hun ouders te bereiken. Aan MIVA vraagt zij daarom een auto om nog meer kinderen zoals Chebrava te helpen. Help je mee met een donatie zodat meer kinderen zoals Chebrava de juiste zorg kunnen krijgen?

  • Deel deze pagina

Ja, ik steun MIVA zodat meer mensen zoals Sonja hun bestemming bereiken.

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Kinderen krijgen les naast de stations

Bus geeft straatkinderen toekomst

Lees meer
Shainty en Tagoor

“De ambulance vormt de ruggengraat van ons werk”

Lees meer
Foto voor MIVA Inspiratiedag

Auto maakt zorg en hulpmiddelen bereikbaar

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.