Auto maakt zorg en hulpmiddelen bereikbaar


Iedereen heeft recht op de juiste zorg


Land
Zimbabwe

Werkveld
Gezondheidszorg

Zorg in meest afgelegen gebied

In de armste regio van Zimbabwe is medische zorg niet makkelijk bereikbaar. Tawanda werkt voor het afgelegen Silobela ziekenhuis diep in het binnenland van Zimbabwe. Zijn team spoort kinderen en jongeren met een beperking op en geeft ze de juiste zorg.

Tawanda: “Iedereen heeft recht op de juiste zorg.”

Tawanda, een man met een duidelijke missie. Al dertien jaar zet hij zich in voor de meest kwetsbare bevolking van Zimbabwe. Hij heeft dan ook een duidelijke bestemming in zijn leven: ‘’Ik wil mijn gemeenschap dienen’’.

Het gebied waar Tawanda werkt is één van de armste regio’s van Zimbabwe. Tawanda: “De bevolking heeft hier geen geld om de busrit naar het ziekenhuis te betalen.” Uren lopen als je ziek bent of een beperking hebt is onmogelijk. Samen met een team van acht zorgverleners trekt hij de afgelegen dorpen in om voorlichting te geven en zorg te verlenen.

gezondheidszorg Zimbabwe

Vijf uur lopen om zorg te verlenen

“Vervoer is echt ons grootste probleem” vertelt Tawanda ons. “Luiers, krukken of een rolstoel krijgen we zonder vervoer niet op de juiste bestemming. We lopen soms vijf uur om zorg te verlenen. Met een auto kan ik vijf tot tien bezoeken per dag afleggen. Zonder auto slechts één of hooguit  twee. Een auto is noodzakelijk om dit werk te doen.”

Een klein bestaan

gezondheidszorg Zimbabwe

Vier jaar geleden kwam Tawanda de kleine Edward (7 jaar) op het spoor. Door zijn beperking kon de jongen nauwelijks bewegen. Van Tawanda ontving hij een rolstoel. Met de juiste zorg kan hij nu zelfstandig zitten en gaat hij naar school.

Ook hielp Tawanda de arme familie een klein bestaan op te bouwen. De vader van Edward heeft nu een klein winkeltje. Hier verkoopt hij schooluniformen en levensmiddelen. Door de opbrengst kan de familie nu speciale voeding voor Edward kopen.

Twee auto’s nodig

Gelukkig heeft MIVA Tawanda al kunnen ondersteunen met een auto. Op dit moment zijn er nog twee auto’s nodig. Dan kan ook de bevolking in de andere twee districten de zorg ontvangen waar ze recht op hebben. Help jij ze op weg?

Send this to a friend