kind met albinisme in klas

Witte huid in Afrika een vloek

12 januari 2015
  • Deel deze pagina

Witte huid in Afrika is een vloek

Eén van de pioniers die MIVA de afgelopen jaren heeft geholpen, is Fabéré. Hij woont in Burkina Faso. Fabéré heeft een zeer bleke huid en spierwit haar. Hij heeft albinisme. Hij helpt mensen met albinisme in zijn land. Dat is hard nodig. Want een witte huid in Afrika is een vloek.

Fabéré is 46 jaar oud. Wat opvalt is dat zijn huid zeer bleek is, en allemaal vlekken heeft. En rimpels. Hij ziet er veel ouder uit dan hij is. Zijn ogen zijn veelal dichtgeknepen tegen de felle zon.

Wat is albinisme?

Bij mensen met albinisme ontbreekt het pigment melanine, de kleurstof van je huid en haar. Melanine beschermt daarbij tegen huidkanker. Dus als je weinig van dit pigment hebt, ben je zeer kwetsbaar voor huidkanker. In Burkina Faso, dat dicht bij de evenaar ligt, is dit een groot probleem voor mensen met albinisme.

Twintig jaar geleden richtte Fabéré zijn organisatie ABIPA op. In al die 20 jaar is zijn organisatie de enige die zich inzet voor mensen met albinisme in Burkina Faso. “Ik ben hiermee begonnen, omdat ik niet wil dat anderen hetzelfde hoeven door te maken als ik,” legt Fabéré uit. Waar hij op doelt is vooral de uitsluiting, discriminatie, het ‘anders-zijn’.

Fabere zet zich in voor andere mensen met albinisme

Iemand met albinisme is ‘eng’

“Op het platteland weten de mensen niet wat dat is: iemand met albinisme,” vertelt Fabéré. Als er een wit kind geboren wordt, vinden mensen dat eng. De familie wordt gemeden, de ouders houden hun kind zoveel mogelijk thuis, er ontstaan problemen in de familie zelf.

Of er wordt juist jacht op hen gemaakt. Vooral in Tanzania, waar het aantal mensen met albinisme veel groter is dan in Burkina Faso (170.000 in Tanzania, 500 in Burkina Faso), komen de verhalen over moordpartijen op mensen met albinisme door toverdokters. Traditionele ‘toverdokters’ geloven dat mensen met een witte huid magische krachten bezitten. Lichaamsdelen van deze mensen kunnen je rijk maken, daarom wordt er van benen, haren, handen en bloed drankjes gemaakt, of bedeltjes. Mensen met albinisme zijn hun leven niet veilig. Ook in Burkina Faso komt dit voor, zij het in veel mindere mate.

Zonnebrandcrème te duur

Mensen met albinisme hebben daarnaast veel problemen met hun huid en ogen. “Je moet je goed beschermen tegen de zon. Met zonnebrandcrèmes bijvoorbeeld, een hoed die ook je oren en nek bedekt, met een goede zonnebril.” legt Fabéré uit. Het lijken geen onoverkomelijke zaken, maar voor de meeste families is 30 euro voor een zonnebrandcrème niet te betalen. Laat staan een goede zonnebril. Fabéré heeft contact met een Nederlandse organisatie die jaarlijks zonnebrandcrèmes schenkt.

kind met albinisme vooraan in de klas

In je eentje vooraan in de klas

Naast de huidproblemen, hebben mensen met albinisme ook oogproblemen. Sommigen zijn praktisch blind, anderen ervaren pijn bij fel licht. Fabéré: “Veel van deze kinderen kunnen niet mee komen in de klas, omdat ze het schoolbord en hun lesboeken niet kunnen lezen. Daarom maken wij voor hen kopieën van de lesboeken met een groter lettertype.”

“We praten met de leraren, om ze uit te leggen wat albinisme is. Zodat de leraren de kinderen vooraan kunnen zetten, dicht bij het schoolbord. Maar ook alert zijn op pesten en uitsluiting in de klas. Want ze vallen al op door hun witte huid, en dan zitten ze ook nog alleen vooraan in de klas.”

Hoe helpt MIVA?

Fabéré is blij met de auto die hij van MIVA kreeg. “Het voelt als erkenning van ons werk. Met de auto kunnen we kleine dorpen bezoeken, om zo voorlichting te geven en praktische hulp te bieden. We delen zonnebrandcrèmes uit bij gezondheidscentra of scholen. We praten, we leggen zaken uit en ik merk dat ons werk een impact heeft op het hele land.” Hij lacht: “Ik ben dit werk niet begonnen om er rijk van te worden. Ik haal er gewoon voldoening uit dat ik anderen kan helpen.”

  • Deel deze pagina

Meer nieuws

Geovanni onderweg naar plantages in de auto die hij van MIVA kreeg

Mensenrechten: strijd tegen moderne slavernij

Lees meer
hele-dorpen-lopen-uit-om-de-theaterboot-te-bekijken

Mensenrechten in Congo

Lees meer
Op bezoek bij een gezin die dankzij het vervoersmiddel hulpmiddelen ontvangt van het streekziekenhuis.

Interview met MIVA-collega Geertje over haar werkbezoek aan Zimbabwe

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.