Zuster Pauline op lange uitgestrekte en afgelegen weg

MIVA-collecte 2023: Doorbreek armoede, maak onderwijs bereikbaar

11 april 2023
  • Deel deze pagina

Op 26 en 27 augustus 2023 vindt de MIVA-collecte plaats in de katholieke kerken. Dit jaar vraagt Stichting MIVA urgente aandacht voor het arme en uitgestrekte noorden van Kenia, waar Zuster Pauline dag en nacht werkt om onderwijs bereikbaar te maken voor allerarmsten.

Onderwijs op vier uur afstand

In de gortdroge provincie Isiolo in Kenia is het leven bikkelhard. Meer dan 50 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Omdat ouders op zoek moeten naar een bron van inkomen of eten, of zelfs omdat ze zijn omgekomen, blijven kinderen alleen achter. Ze gaan niet naar school. Terwijl juist onderwijs de vicieuze cirkel van armoede kan doorbreken. Pauline spoort verlaten kinderen op en helpt ze naar school, ook al is onderwijs soms op meer dan vier uur afstand.

Pauline helpt Daniel met rugzak

Meedogenloos gebied

Het heeft al meer dan drie jaar niet geregend in dit meedogenloze gebied. Zuster Pauline: “Dit heeft onnoemelijk veel leed veroorzaakt. De meeste inwoners van de provincie zijn afhankelijk van het land. De pastoralisten (veehoudende nomaden, red.) zijn gedwongen om enorme afstanden af te leggen op zoek naar grasland en water. Mensen lijden honger. En vooral kinderen raken ondervoed of komen zelfs te overlijden.”

Auto op lange uitgestrekte weg met stofwolk

Eigen vervoer cruciaal

Bijna dagelijks redt Pauline kinderen uit deze benarde situatie. De enorme afstanden en slechte infrastructuur maken haar werk extreem uitdagend. “Het wegennetwerk omvat zo’n 1000 kilometer, bijna volledig bestaand uit zand- of gravelwegen. Vervoer is cruciaal om iedereen te kunnen bereiken, alleen daarmee kunnen we onmiddellijk helpen waar dat nodig is.” Alleen met hulp van Zuster Pauline kunnen verlaten kinderen naar school. Maar één auto is voor Zr. Pauline en haar collega’s niet genoeg in dit enorme gebied.

Tijdens de kerkcollecte in augustus zamelt MIVA geld in voor nog vier stevige auto’s die opgewassen zijn tegen het ruige landschap in Kenia. Zodat nog meer kinderen naar school kunnen. Helpt u mee met een donatie?

Daniel kan naar school dankzij hulp van zuster Pauline

Ja, ik maak onderwijs bereikbaar in Kenia

Welk bedrag wil je doneren?
  • Deel deze pagina

Meer nieuws

Daphne en Milou aan tafel

Reisverslag: MIVA-collega Daphne bezocht Kameroen

Lees meer
Kind krijgt fysio therapie in bus

MIVA-vervoer maakt zorg en onderwijs bereikbaar tijdens corona-pandemie

Lees meer
Zuster Fronille

ROC Amsterdam online evenementen

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.