Albino: Witte huid in Afrika een vloek

Albino: witte huid in Afrika is een vloek

Eén van de pioniers die MIVA de afgelopen jaren heeft geholpen, is Fabéré. Hij woont in Burkina Faso. Fabéré heeft een zeer bleke huid en spierwit haar. Hij is een albino. Hij helpt albino’s in zijn land. Dat is hard nodig. Want een witte huid in Afrika is een vloek.

Fabéré is 46 jaar oud. Wat opvalt is dat zijn huid zeer bleek is, en allemaal vlekken heeft. En rimpels. Hij ziet er veel ouder uit dan hij is. Zijn ogen zijn veelal dichtgeknepen tegen de felle zon.

Albino Fabere zet zich in voor andere albino's

Wat is een albino?

Bij albino’s ontbreekt het pigment melanine, de kleurstof van je huid en haar. Melanine beschermt daarbij tegen huidkanker. Dus als je weinig van dit pigment hebt, ben je zeer kwetsbaar voor huidkanker. In Burkina Faso, dat dicht bij de evenaar ligt, is dit een groot probleem voor albino’s.

Twintig jaar geleden richtte Fabéré zijn organisatie ABIPA op. In al die 20 jaar is zijn organisatie de enige die zich inzet voor albino’s in Burkina Faso. “Ik ben hiermee begonnen, omdat ik niet wil dat anderen hetzelfde hoeven door te maken als ik,” legt Fabéré uit. Waar hij op doelt is vooral de uitsluiting, discriminatie, het ‘anders-zijn’.

Families van albino kinderen leven in angst

Een albino is ‘eng’

“Op het platteland weten de mensen niet wat dat is: een albino,” vertelt Fabéré. Als er een albino kind geboren wordt, vinden mensen dat eng. De familie wordt gemeden, de ouders houden hun kind zoveel mogelijk thuis, er ontstaan problemen in de familie zelf.

Of er wordt juist jacht op hen gemaakt. Vooral in Tanzania, waar het aantal albino’s veel groter is dan in Burkina Faso (170.000 in Tanzania, 500 in Burkina Faso), komen de verhalen over moordpartijen op albino’s door toverdokters. Traditionele ‘toverdokters’ geloven dat albino’s magische krachten bezitten. Lichaamsdelen van albino’s kunnen je rijk maken, daarom wordt er van benen, haren, handen en bloed drankjes gemaakt, of bedeltjes. Albino’s zijn hun leven niet veilig. Ook in Burkina Faso komt dit voor, zij het in veel mindere mate.

Fabere deelt zonnebrand uit aan albino's

Zonnebrandcrème te duur

Albino’s hebben daarnaast veel problemen met hun huid en ogen. “Je moet je als albino goed beschermen tegen de zon. Met zonnebrandcrèmes bijvoorbeeld, een hoed die ook je oren en nek bedekt, met een goede zonnebril.” legt Fabéré uit. Het lijken geen onoverkomelijke zaken, maar voor de meeste families is 30 euro voor een zonnebrandcrème niet te betalen. Laat staan een goede zonnebril. Fabéré heeft contact met een Nederlandse organisatie die jaarlijks zonnebrandcrèmes schenkt.

 

Albino kind vooraan in de klas

In je eentje vooraan in de klas

Naast de huidproblemen, hebben albino’s ook oogproblemen. Sommigen zijn praktisch blind, anderen ervaren pijn bij fel licht. Fabéré: “Veel albino kinderen kunnen niet mee komen in de klas, omdat ze het schoolbord en hun lesboeken niet kunnen lezen. Daarom maken wij voor hen kopieën van de lesboeken met een groter lettertype.”

“We praten met de leraren, om ze uit te leggen wat albinisme is. Zodat de leraren de kinderen vooraan kunnen zetten, dicht bij het schoolbord. Maar ook alert zijn op pesten en uitsluiting in de klas. Want ze vallen al op door hun witte huid, en dan zitten ze ook nog alleen vooraan in de klas.”

Albino kinderen krijgen speciale schoolboeken

Hoe helpt MIVA?

Fabéré is blij met de auto die hij van MIVA kreeg. “Het voelt als erkenning van ons werk. Met de auto kunnen we kleine dorpen bezoeken, om zo voorlichting te geven en praktische hulp te bieden. We delen zonnebrandcrèmes uit bij gezondheidscentra of scholen. We praten, we leggen zaken uit en ik merk dat ons werk een impact heeft op het hele land.” Hij lacht: “Ik ben dit werk niet begonnen om er rijk van te worden. Ik haal er gewoon voldoening uit dat ik anderen kan helpen.”

[easy-social-share column="yes" columns="1"]

Schrijf je in voor de MIVA nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.