Pionier Cecilia op bezoek bij de bewoners van een afgelegen dorp in Kenia.

Vastberaden Cecilia is op weg naar gerechtigheid

“Vaak moeten we onderweg de auto uit de modder duwen.”

Auto
Kenia
Onderwijs en gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

Auto verbindt landelijk hulpnetwerk

Tijdens het verkiezingsgeweld in Kenia, bijna 15 jaar geleden, zag pionier Cecilia (47) veel ellende. Het geweld trof mensen met een handicap het hardst. Zij konden niet vluchten. Cecilia was vastberaden hen te steunen en besloot een hulporganisatie te starten. Inmiddels werkt ze met een groot netwerk van 40 organisaties, zoals gezondheids- en educatiecentra, verspreid over het hele land. Goed vervoer is daarbij essentieel.

Pionier Cecilia op bezoek bij de bewoners van een afgelegen dorp in Kenia.

Onzeker, onveilig en kostbaar

De organisaties waar Cecilia mee werkt, zetten zich in voor kinderen en jongeren met een handicap. Om te zien hoe de activiteiten lopen, probeert ze deze partners regelmatig te bezoeken. Samen met haar collega’s legt ze daarvoor duizenden kilometers af over ongeasfalteerde, slecht begaanbare wegen. Met de oude auto die Cecilia heeft, is de reis onzeker: “Vaak staan we met schade langs de weg en in het regenseizoen moeten we de auto regelmatig uit de modder duwen. Ik kom te laat voor mijn afspraken en de benzine-, reparatie- en onderhoudskosten rijzen de pan uit.”

84 uur, enkele reis

Graag zou Cecilia haar partners en de duizenden kinderen die zij helpen vaker bezoeken. Onder deze omstandigheden lukt dat maar één keer per jaar. Goed vervoer is fundamenteel. “Sommige partners zijn zo ver weg dat het bijna onmogelijk is ze te bezoeken. 800 kilometer afleggen met het openbaar vervoer of een onbetrouwbare auto neemt zo een halve week in beslag. En dat is enkele reis.” Met een goede auto, met vierwielaandrijving, zou Cecilia de bezoeken kunnen verdubbelen. Bovendien kan ze dan ook zelf kinderen bezoeken die in de meest afgelegen gebieden wonen. “Daar kunnen we met het openbaar vervoer niet komen, terwijl zij onze hulp hard nodig hebben.”

Pionier Cecilia bezoekt een afgelegen dorp in Kenia.

Cecilia’s bestemming

In 2007 braken in het hele land protesten uit na frauduleus verlopen verkiezingen. Die mondden uit in geweld; er vielen zo’n 1500 doden. Cecilia werkte toen voor een vredesbeweging: “Ik kwam in aanraking met mensen die gewond waren geraakt, sommigen zouden voor altijd rolstoelafhankelijk zijn. Ik was vastbesloten hen te helpen en gerechtigheid te geven. Toen ontstond de gedachte om zelf een organisatie te starten die opkomt voor mensen met een handicap. Ik wil hun leven verbeteren, hen veerkrachtiger maken en zorgen dat zij een eigen inkomen kunnen verdienen. Wat mij elke dag weer motiveert, is de lach en de vrede die ik op hun gezicht zie, nu het beter met ze gaat.”

Vergroot jij het bereik van Cecilia?

Door de coronapandemie is de behoefte aan een eigen, betrouwbare auto nog groter. Openbaar vervoer was tijdens de strenge lockdown niet mogelijk. Cecilia: “Mijn droom voor de toekomst is om nog veel meer mensen met een handicap te kunnen bezoeken en helpen. Ik wil mijn hulporganisatie laten groeien zodat we de provincies bereiken waar we nu nog niet kunnen komen.” Met jouw steun kan Cecilia haar bereik vergroten. Help jij mee met een donatie?

  • Deel deze pagina

Ja, ik steun MIVA zodat Cecilia haar bestemming bereikt

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Busje Yuliati

Op weg naar een leven zonder lepra en stigma’s

Lees meer
Portret Florentiana in auto

Auto maakt verschil tussen leven en dood

Lees meer
Pionier Jessie met patient

Auto maakt gezondheidszorg mobiel

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.