Bus van Carlos in de bergen

“Mijn droom is dat jongeren met een handicap zelfstandig kunnen leven”

Zonder vervoer is meedoen voor hen erg moeilijk

Bus
Bolivia
Onderwijs en gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

Soms raakte hij kinderen kwijt. Hoe kan het ook anders als je 20 kinderen met een handicap lopend en met het openbaar vervoer door de chaos en drukte van de grote stad moet leiden? Nu gaat het Carlos véél eenvoudiger af. Met zijn minibus komen de kinderen nu snel en veilig aan op school, bij de fysiotherapeut of bij het revalidatiecentrum.

Carlos

Een zelfstandig leven

Carlos is veldwerker bij een organisatie die zich in Bolivia inzet voor onderwijs en zorg voor jongeren met een handicap. Hij zegt: “Veel ouders zijn bang dat hun kinderen aan hun lot worden overgelaten als zij er zelf niet meer zijn. Ze zoeken manieren om hun kinderen zo zelfstandig mogelijk te maken. Ik help ze daarbij. Ik haal de jongeren op voor therapie in ons centrum. Of ik breng ze naar school, waar ze les krijgen in eten bereiden, schoonmaken en omgaan met geld.”

Carlos in zijn bus

Carlos’ droom

“Mijn droom voor de toekomst is dat deze kinderen zelfstandig door het leven kunnen. Dankzij de vaardigheden die ze leren, en dankzij een samenleving die hen accepteert en ruimte biedt. Zo kunnen zij zelfstandig met het openbaar vervoer om naar school of werk te gaan. Of kunnen ze helpen in het huishouden en het eigen bedrijf van de familie. Op alle niveaus doen ze mee: onderwijs, gezondheid, werk, vervoer en communicatie.”

Gedwongen thuisblijven

Zonder eigen vervoer is meedoen voor hen helaas erg moeilijk. Het OV is erg onbetrouwbaar: bushaltes worden overgeslagen, of bussen rijden überhaupt niet. Weinig chauffeurs houden rekeningen met mensen met een handicap. Daardoor kunnen ze simpelweg niet op de bus stappen. Voordat Carlos dankzij donateurs van MIVA een minibus kreeg, bleven sommige jongeren die hij nu helpt daarom gedwongen thuis.

Rosaly

Politieke onrust

Juist nu is Carlos extra dankbaar voor zijn minibus. Door politieke onrust zijn er in Bolivia momenteel veel demonstraties. Wegen worden geblokkeerd. Het openbaar vervoer staakt. En de drukte in de straten zorgt voor een nog grotere wanorde dan normaal. Voor Carlos en de jongeren kan het leven ondanks die chaos gewoon doorgaan. De kinderen kunnen naar school. In noodsituaties kan Carlos direct reageren. En doordat hij tijd bespaart, kan hij de jongeren ook vaker thuis bezoeken.

Rosaly en Carlos

Dankzij jou kunnen jongeren zoals Rosaly naar school

Rosaly Cuevas Flores is 24 jaar en woont in de afgelegen berggebieden van Bolivia. Ze heeft een hersenbeschadiging en een ontwikkelingsachterstand. Voor veel mensen zoals zij betekent een handicap thuiszitten en niets doen. Maar Carlos haalt Rosaly nu iedere dag op met zijn minibus om haar naar school en fysiotherapie te brengen. Carlos: “Rosaly kan daardoor nu lopen. Ze krijgt onderwijs en kan werken aan haar zelfstandigheid. Zonder de minibus van MIVA had ze die kans nooit gehad.”

Rosaly en Carlos

Maak jij onderwijs en gezondheidszorg bereikbaar?

Zonder vervoer kunnen pioniers als Carlos hun heldenwerk niet doen. Help jij mee, zodat mensen zoals Carlos onderwijs en gezondheidszorg bereikbaar kunnen maken? Dankjewel!

  • Deel deze pagina

Ja, ik help hulpverleners zoals Carlos

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Speciale computers in gebruik

Computers en motoren maken onderwijs mogelijk

Lees meer
Project Zimbabwe Juliet

Bus geeft jongeren met een handicap een stem

Lees meer
Schoolbus tussen de weilanden

Eén schoolbus bepaalt de toekomst van 30 kinderen

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.