Warme herinnering aan de MIVA-loterij

MIVA bestaat dit jaar 85 jaar. We duiken daarom graag samen met jullie de rijke geschiedenis van MIVA in. Zien waar de oorsprong van MIVA ligt en hoe MIVA is ontstaan maakt ons trots. In dit nieuwsbericht deelt donateur Ria de Waart- Vesseur haar bijzondere herinnering aan MIVA 85 jaar.

Dromen

Donateur Ria deelt de bijzondere leeftijd van 85 jaar met MIVA. En dat roept bij haar warme gevoelens en mooie herinneringen op. “Als kind droomde ik er vaak van hoe heerlijk het zou zijn om een fiets te hebben. Het leven zou dan altijd leuk zijn, dacht ik. Ik zou me nooit meer vervelen en overal zelf naar toe kunnen gaan. In de oorlog was er natuurlijk geen denken aan dat die wens gevuld kon worden.”

Schaars

“Maar ook na de oorlog niet. Fietsen waren nog schaars en een tijd lang kon je, als ik me goed herinner, alleen een vergunning krijgen om er een te kopen als je er echt een nodig had. Ik ging niet ver van ons huis naar de middelbare school. Ik had dus geen recht op zo’n vergunning.”

Collecte poster 1960
Foto Ria de waart Wijk aan Zee foto

Prijs!

“Maar, in het najaar van 1946 of 1947 werden er op school loten van MIVA verkocht, met als eerste en tweede prijs een meisjes- en jongensfiets. Dat was mijn kans! Ik kocht drie loten, leverde de oplossing van de rebus en het lotnummer in en hoopte intens dat ik zou winnen. Na een aantal weken riep de directrice me tijdens de ochtendpauze op school naar binnen met het overweldigende nieuws dat ik de eerste prijs had gewonnen! De prijs werd uitgereikt en Hotel Krasnapolski door een pater van MIVA. Eindelijk kreeg ik mijn felbegeerde fiets.”

Een tweede leven

“Ik vond het een wonder en heb er jaren van genoten. De ontbrekende lamp, jasbeschermer en bagagedrager kwamen later als verjaardagscadeautjes. Toen ik voor mijn eindexamen een nieuwe fiets kreeg met alles erop en eraan heeft mijn jongere broertje veel verbouwd aan de MIVA-fiets en er nog lang plezier van gehad.”

Send this to a friend