Tractor Zuid-Soedan

Tractor zorgt voor productieve landbouw in Zuid-Soedan

12 augustus 2019
  • Deel deze pagina

“De tractor is onderdeel van een van onze meest succesvolle projecten”

In het voorjaar had MIVA bezoek van zuster Viji uit Zuid-Soedan. Eind 2016 financierde MIVA een tractor voor het voedselzekerheidsprogramma wat zij daar leidt. Viji: “De tractor heeft veel teweeg gebracht en draagt bij aan een van onze meest succesvolle projecten.”

Zuster Viji uit Zuid-Soedan

Burgeroorlog en hongersnood

Zuster Viji uit India werkt sinds 2013 in Zuid-Soedan. De situatie daar is al jaren erg instabiel. “Tijdens de burgeroorlog (2013 – nu, red.) verloren mensen de focus op het verbouwen en produceren van voedsel. Er ontstond in 2017 zelfs hongersnood. Alle voeding moest van buiten Zuid-Soedan komen. Dit was erg duur, waardoor de meeste mensen hooguit één maaltijd per dag aten.”

Samen met haar organisatie en de lokale boeren ontwikkelt zuster Viji een model van duurzame landbouw. De boeren leren dankzij trainingen en demonstraties hun productiviteit te verhogen. Ook krijgen de meest achtergestelde boeren (vooral vrouwen) zaden en andere basisbenodigdheden.

Handploegen Zuid-Soedan

Betere oogst dankzij tractor

“Voor de komst van de tractor bewerkten de boeren het land met slecht, of soms zelfs geen gereedschap,” aldus Viji. Nu rouleert de tractor tussen verschillende boeren in de regio. Uiteraard kunnen niet alle boeren tegelijk de tractor gebruiken. Daarom leert de organisatie hen ook traditionele ploegtechnieken. “De productiviteit in de landbouw is sinds de start van dit project flink toegenomen. Zo is er in 2017 en 2018 een zeer goede oogst geweest. In 2019 verwachten de boeren nog meer hectare te kunnen oogsten.”

Tractor Zuid-Soedan (2)

Gelijkheid, gezondheid en sociaaleconomische status

Volgens zuster Viji was het zien van de tractor voor de bevolking een hele belevenis. “Sommigen hadden nog nooit een tractor gezien! Het hele dorp kwam erop af. Kinderen wilden de tractor aanraken en van dichtbij bekijken.” Het project en de tractor brachten nog veel meer teweeg. “Er is meer gelijkheid en betere gezondheid in de regio. De boeren kunnen hun producten verkopen en verdienen daarmee geld. Daardoor kunnen hun kinderen naar school.”

Zuster Viji is ontzettend dankbaar voor de tractor, die we dankzij onze donateurs konden financieren. Met jouw hulp kunnen we nog meer mensen in kansarme gebieden helpen.

Help je mee zodat we meer mensen in kansarme gebieden kunnen helpen?

Welk bedrag wil je doneren?
  • Deel deze pagina

Meer nieuws

pionier Collette Kameroen

Kinderarbeid op cacaoplantages

Lees meer
Zuster Fronille

ROC Amsterdam online evenementen

Lees meer
Daphne en Milou aan tafel

Reisverslag: MIVA-collega Daphne bezocht Kameroen

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.