Kinderarbeid op cacaoplantages

Kinderarbeid op cacaoplantages

In de cacao-industrie werken 1,8 miljoen kinderen. De meesten komen uit West-Afrika: van alle cacao komt 70 procent daar vandaan. De chocoladerepen die daarvan gemaakt worden, belanden bij ons in de winkel. In Europa consumeren we maar liefst 53 procent van alle chocola en cacaoproducten, in de VS 26 procent.

Kleine kinderen van een jaar of 7 die met machetes (kapmessen) struiken en bomen wegkappen, zodat er straks weer geplant kan worden. Ze lopen op plastic schoentjes of op blote voeten. Een snijwond lopen ze zo op, net als een beet van een slang of schorpioen.

Collette strijdt tegen kinderarbeid op cacaoplantages

Zwaar en gevaarlijk

Collette kent deze situatie al van jongs af aan. “Ik heb de kans gekregen om te ontsnappen aan de armoede. Daarom wil ik iets terug doen voor deze kinderen en strijd ik tegen kinderarbeid.” Ze heeft een schoolbus nodig om kinderen naar school te kunnen brengen.

‘Voor volwassen mannen is dit werk al loodzwaar’

Kinderen worden op de cacaoplantages op alle fronten ingezet. Collette vertelt: “Voor volwassen mannen is dit werk al loodzwaar. Laat staan voor een kind! Ze werken in de hete zon met zware kapmessen, ze moeten de struiken of bomen kappen om de grond egaal te maken. Of ze moeten met ‘pluckers’, dat zijn lange bamboestokken met een mes eraan, cacaobonen loskappen die hoog in de bomen zitten. Wat oudere kinderen krijgen de taak met chemische bestrijdingsmiddelen te spuiten. Zonder enige bescherming tegen de giftige pesticiden: zonder t-shirt aan, op blote voeten. Of kinderen moeten de cacaobonen in een zak meetorsen, wat vaak wel 15 kilo weegt.”

De gevaren van kinderarbeid

“Als een kind zich snijdt aan het kapmes, of een wond oploopt door een slangenbeet of omdat hij op blote voeten loopt in het bos, dan is er geen dokter in de buurt. Zo’n wond wordt dan verbonden met een vies shirt, met alle infecties van dien. Op het platteland is er nog een sterk geloof in traditionele geneeswijzen. Een beet van een slang of schorpioen wordt behandeld met bladeren van planten, waarvan ze denken dat die een geneeskrachtige werking heeft,” legt Collette uit.

“Je ziet ook vaak huidproblemen doordat kinderen met het gif van de pesticiden in aanraking zijn gekomen. Vaak wordt er gif gespoten en drinken ze uit een beekje dat er vlakbij stroomt. Ze weten vaak niet dat welke consequenties dit heeft.”

pionier Collette Kameroen

Wat doet Collette?

Collette gaat met de boeren in gesprek: “Het zijn boerenfamilies met een klein lapje grond. Het werk is arbeidsintensief, daarom moet de hele familie mee helpen. Ook de allerkleinsten. Ze hebben vaak geen geld voor de schoolbus, de lesmaterialen en de schooluniformen en daarom houden ze hun kinderen thuis en worden ze ingezet op de plantage.”

Collette overtuigt de boeren: “Wij vertellen de boeren dat hun kinderen een betere toekomst krijgen dan zij, als ze onderwijs volgen. Ze willen vaak wel, maar ze hebben de middelen eenvoudig niet. Daarom bieden we ook praktische hulp, bijvoorbeeld bij de schooluniformen of het lesgeld. Zodat de drempel om hun kinderen naar school te laten gaan, lager wordt.”

Hoe jij kan helpen?

MIVA gelooft in mensen zoals Collette, die het als hun bestemming zien anderen te helpen. Met lef en doorzettingsvermogen. met jouw steun kan MIVA mensen zoals Collette in haar strijd tegen kinderarbeid, helpen!

Send this to a friend