hele-dorpen-lopen-uit-om-de-theaterboot-te-bekijken

Mensenrechten in Congo

08 december 2016
  • Deel deze pagina

Mensenrechten in Congo

Pionier Guido komt op voor mensenrechten in Congo. De aankomende verkiezingen in Congo waren de aanleiding voor zijn theaterboot. Daarmee vaart hij langs de meest afgelegen dorpen aan de Congo-rivier. Met een theatervoorstelling informeert hij de mensen en probeert hij manipulatie en geweld rond de verkiezingen te voorkomen. MIVA hielp hem bij de financiering van de theaterboot.

Het varende theater is nu 2 maanden live. We spraken met Guido, die geboren en getogen is in Afrika, over de reacties van de bevolking op de voorstelling. Ook vertelde hij over zijn eigen ervaring met geweld als gevolg van de verkiezingen in Congo.

Hoe is de situatie op dit moment in Congo?

Guido vertelt: “De situatie in Congo is onrustig, zeker in de hoofdstad Kinshasa. Eigenlijk is dat al zo sinds januari 2015 – toen demonstraties om ervoor te zorgen dat de president na zijn tweede termijn op zou stappen, hardhandig werden neergeslagen. Het land lijkt zich op een doodlopende weg te bevinden.”

President Kabila is aan de macht sinds de moord op zijn vader in 2001. In december 2016 loopt zijn 2e en daarmee laatste termijn af. In september van dit jaar waren er meerdere demonstraties. Toen zou eigenlijk de nieuwe datum van de verkiezingen bekend worden. Die demonstraties werden met geweld de kop ingedrukt. In oktober kondigde de president aan dat hij de verkiezingen uitstelt tot april 2018. En zolang er geen nieuwe president is aangewezen, kan hij aanblijven als president.

“Soms is naar buiten gaan te gevaarlijk.”

Guido werkt met zijn team vanuit één van de volkswijken in Kinshasa. Daar is de situatie het meest gespannen. “Een aantal dagen per maand wordt er zo erg door de politie geschoten, dat we niet naar ons werk kunnen.” aldus Guido.

Ook rond het project van de theaterboot liep Guido tegen flink wat barrières aan. “Omdat de verkiezingen erg gevoelig liggen, waren we gedwongen om samen te werken met de -in theorie- onafhankelijke verkiezingscommissie. Deze werd echter steeds van samenstelling veranderd, waardoor het negen maanden geduurd heeft voordat we een officiële brief van hen hadden die ons zou helpen om de nodige vergunningen te krijgen. We worden op allerlei manieren indirect tegengewerkt, of men probeert ons voor hun straatje te spannen.” Maar uiteindelijk is het Guido gelukt om de benodigde toestemmingen te krijgen!

“Het varende podium legt bij elk dorp aan”

De theaterboot is gebouwd in Kisangani, een stad aan de Congo-rivier. Daar is het relatief rustig. Guido heeft de voorstelling, een muzikale komedie, bedacht en leiding gegeven aan de bouw van de boot met podium. Sinds oktober vaart de theaterboot en legt hij bij elk dorp of stad aan.

Wat is het doel van de voorstelling?

“Met de voorstelling willen we manipulatie en geweld rond de verkiezingen voorkomen en de bevolking aan de oevers van de Congo rivier informeren over de verkiezingen. De bewoners kunnen vaak niet lezen en schrijven. Een theatervoorstelling is een mooie manier om hen te betrekken bij de verkiezingen.”

Hoe reageren mensen op de voorstellingen?

“De voorstellingen worden erg goed ontvangen. Hele dorpen lopen uit om naar de voorstelling te komen kijken. Het is voor het eerst dat een varend podium zoals de theaterboot in dit geïsoleerde gebied komt en de bewoners zo geïnformeerd worden over de verkiezingen. In het afgelegen gebied zijn geen wegen. De enige vervoermiddelen zijn pirogues, uitgeholde boomstammen. En heel af en toe zie je een houten motorboot.”

Welk verschil maakt de voorstelling voor de mensen?

“De bevolking is blij om eindelijk geïnformeerd te worden over de verkiezingen, er zijn de afgelopen twee verkiezingen veel misstanden en fraude geweest. Dit is een manier om daar iets tegen te doen. In december moeten we tijdelijk stoppen met de voorstellingen omdat het termijn van de president dan eigenlijk officieel afloopt en het te gevaarlijk zal zijn.”

Maar Guido is vastberaden zijn bestemming te bereiken. Halverwege januari gaat de boot weer varen. “Dan doen we echt het meest geïsoleerde gebied langs de Congo-rivier aan, tussen Bumba en MBandaka.”

Dankzij donateurs van MIVA kan Guido zijn bestemming bereiken. Wil jij ook een bestemming binnen bereik te brengen?

  • Deel deze pagina

Meer nieuws

Geovanni onderweg naar plantages in de auto die hij van MIVA kreeg

Mensenrechten: strijd tegen moderne slavernij

Lees meer
kind met albinisme in klas

Witte huid in Afrika een vloek

Lees meer
Op bezoek bij een gezin die dankzij het vervoersmiddel hulpmiddelen ontvangt van het streekziekenhuis.

Interview met MIVA-collega Geertje over haar werkbezoek aan Zimbabwe

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.