De internationale MIVA-familie

MIVA bestaat dit jaar 85 jaar. We duiken daarom graag samen met jullie de rijke geschiedenis van MIVA in. Zien waar de oorsprong van MIVA ligt en hoe MIVA is ontstaan maakt ons trots. In dit nieuwsbericht lees je meer over de internationale MIVA-familie.

Geen snel vervoer

De jonge missionaris Otto Fuhrmann is overleden aan malaria doordat er geen snel vervoer mogelijk was om hem naar een hospitaal te vervoeren in Zuid-Afrika. Zijn vriend Paul Schulte begreep dat, als er sneller vervoer was geweest, zijn vriend gered had kunnen worden. Dan wordt in 1927 de Duitse MIVA opgericht.

MIVA Nederland

Na de 2e wereld oorlog veranderde de naam in “Diaspora-MIVA”.  Op dit moment was het idee van MIVA echter al over de grenzen heen gegaan. MIVA Zwitserland is opgericht in Duitsland in 1932 en MIVA Nederland in 1935. De Nederlandse collega’s waren de oprichters van MIVA USA, opgericht in 1971.

Over de grenzen

Hier bleef het niet bij. MIVA heeft een grote internationale familie. Zo heb je binnen Europa MIVA Oostenrijk (1949), MIVA Verenigd Koninkrijk (1974), MIVA Slovenië (1987), MIVA Slowakije (1998), MIVA Polen (2000), MIVA Kroatië (2012) en MIVA Bosnië (2015). Maar ook buiten Europa heeft MIVA zich verspreid. Zo is er ook  MIVA Zuid-Korea (1981) en MIVA Australië (2002).

De internationale MIVA-familie bestaat momenteel uit 13 internationale organisaties. Helaas hebben we geen spoor meer kunnen vinden van de vestiging in de USA. Gelukkig zijn er nog genoeg andere vestigingen wereldwijd waar je een kijkje kunt nemen:

MIVA Korea | www.miva.or.kr

MIVA Polen | www.miva.pl

MIVA Zwitserland | www.miva.ch

MIVA Slowakije | www.mivaslovensko.sk

MIVA Slovenië | www.missio.si

MIVA Verenigd Koninkrijk | www.survive-miva.org

MIVA Oostenrijk | https://miva.at/ueber-uns/

Send this to a friend