Pionier Jaison en zijn collega's geven coronavoorlichting in afgelegen gebieden in India.

Ja, ik steun MIVA en breng een bestemming binnen bereik.

“Zij hebben recht op informatie, net als ieder ander.”

Auto
India
Gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

Pandemie verschuift Jaisons bestemming

Pionier Jaison (45) ontfermt zich als sociaal werker over de meest kwetsbaren in Uttar Pradesh, India. Zo zorgt hij ervoor dat zij onderwijs en de juiste zorg krijgen. De pandemie deed zijn werkzaamheden echter verschuiven: met een MIVA-auto brengt hij nu voorlichting over corona naar de meest afgelegen gemeenschappen. “Als mensen niet weten hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen het virus, vrees ik voor een derde golf.”

Pionier Jaison heeft zijn MIVA-auto getransformeerd tot audiovisueel communicatiemiddel.

Rurale gebieden hard getroffen

Waar eerst vooral de grote steden besmettingshaarden waren, zijn nu rurale gebieden harder getroffen. De 7 noordoostelijke staten, waaronder Uttar Pradesh, hebben hun (gedeeltelijke) lockdowns verlengd om verdere verspreiding te voorkomen. Het aantal besmettingen begint eindelijk te dalen, maar de situatie blijft zorgwekkend. Er is namelijk een nieuw probleem: steeds meer herstellende coronapatiënten raken geïnfecteerd met zwarte schimmel, een zeldzame infectieziekte die vaak dodelijk is. Dit zet nog meer druk op de al worstelende gezondheidszorg.

Meest kwetsbaren verstoken van voorlichting

De vele besmettingen en de lockdown hebben vooral effect op het leven van mensen in de afgelegen gebieden, zoals in de bergen. En in het bijzonder op de meest kwetsbaren, zoals (families van) mensen met een handicap. Nieuws en informatie vanuit de overheid bereikt de afgelegen gemeenschappen maar beperkt. Jaison: “Juist voor hen is informatie cruciaal. Zo maken we hen bewust van de positieve effecten van afstand houden en vaccineren, en kunnen zij zichzelf en hun omgeving beschermen tegen verspreiding van het virus.”

Pionier Jaison geeft coronavoorlichting tijdens een bijeenkomst in een afgelegen gebied in India.

MIVA-auto krijgt nieuwe bestemming

Jaison voert samen met zijn collega’s een coronavoorlichtingscampagne in Uttar Pradesh. Gelukkig heeft hij daarvoor een MIVA-auto. “Zonder auto was deze campagne niet mogelijk geweest. In de bergen is geen openbaar vervoer en in het regenseizoen zijn de wegen met de motor onbegaanbaar.” Normaal gebruikt Jaison de auto voor huisbezoeken. “We transformeerden deze tot een rijdend audiovisueel communicatiemiddel met pamfletten, posters en een audioboodschap.” Samen met zijn team deelt hij folders uit met informatie over de verspreiding en preventie van het coronavirus. In het Engels, maar ook in verschillende Indiase talen. “Én met foto’s en infographics, zodat ook laaggeletterden het kunnen begrijpen.”

“Vervoer speelt cruciale rol”

Met zijn campagne bereikt Jaison 1000 tot 2000 mensen per dag. Hiervoor legt hij dagelijks zo’n 90 kilometer af over slecht begaanbare bergwegen. Jaison: “Ik doe wat ik kan om mijn gemeenschap te helpen en mijn motivatie is alleen maar gegroeid door de pandemie. Ik probeer een beetje licht te brengen in het leven van mensen die in het donker leven. Zij hebben recht op informatie, net als ieder ander. Vervoer speelt daarin een cruciale rol.”

Pionier Jaison heeft zijn MIVA-auto getransformeerd tot audiovisueel communicatiemiddel.

Help jij mensen als Jaison op weg?

De pandemie verschuift niet alleen het werk van Jaison. Ook in andere afgelegen gebieden in India en de rest van Azië is voorlichting over corona van levensbelang. Vervoersmiddelen zijn daarbij onmisbaar. Daarom hopen we op uw steun. MIVA wil meer hulpverleners als Jaison ondersteunen met vervoersmiddelen. Zodat ook zij de meest kwetsbare mensen in hun omgeving kunnen bereiken. Mogen zij op jouw bijdrage rekenen?

  • Deel deze pagina

Ja, ik help mee

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Duncan helpt 81 kinderen met gezondheidscentrum

Medische zorg voor de meest kwetsbaren in Kenia

Lees meer
Pionier Jessie met patient

Auto maakt gezondheidszorg mobiel

Lees meer
Collecte 2022: Pionier Geofrey in Tanzania

Medische zorg voor de meest kwetsbaren in Tanzania

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.