Collecte 2022: Pionier Geofrey in Tanzania

Medische zorg voor de meest kwetsbaren in Tanzania

Rotsachtig landschap zorgt voor uitdagingen

Auto
Tanzania
Gezondheidszorg
  • Deel deze pagina

De bestemming van Geofrey

Pionier Geofrey zet zich in voor goede primaire gezondheidszorg in het westen van Tanzania, waar het rotsachtige landschap voor uitdagingen zorgt. Het ziekenhuis in Sumve biedt zorg aan mensen in een groot gebied. Bijna honderdduizend mensen die verspreid over 24 dorpen wonen zijn voor gezondheidszorg van Geofrey’s ziekenhuis afhankelijk.

Geen geld voor zorg

De meeste mensen uit de omgeving van Sumve zijn erg kwetsbaar. “Ze leven van het land,” legt Geofrey uit. “Maar het is hier erg droog, dus ze hebben het niet makkelijk.” Het komt regelmatig voor dat patiënten niet kunnen betalen voor de zorg die ze nodig hebben. “Ze hebben dan de steun van het ziekenhuis nodig om hun rekening te betalen. Dat is erg uitdagend voor ons.”

Pionier Geofrey ondeweg

Outreach-missie

Onder leiding van pionier Geofrey gooide het ziekenhuis het daarom over een andere boeg. “Het is het belangrijkste dat we voorkomen dat mensen ziek worden,” zegt hij. Geofrey doet aan zogeheten ‘outreach’-missies: doktoren en verpleegkundigen reizen af naar de omliggende dorpen om de inwoners voor te lichten over hygiëne, ziektes, virussen en levensstijl. “Er zijn tegenwoordig veel mensen met hoge bloeddruk en diabetes,” zegt Geofrey, “dus we vertellen mensen over hoe ze die ziektes kunnen voorkomen.” Ook wordt er voorlichting gegeven over het coronavirus.

Rotsachtig gebied

Maar het is niet makkelijk om van het ziekenhuis naar de dorpen te rijden, vertelt Geofrey. “De meeste wegen zijn erg slecht, we zitten hier in een rotsachtige omgeving. Mwanza, de grootste stad die in de buurt ligt, wordt niet voor niets ‘Rock City’ genoemd. Alleen daar hebben ze geasfalteerde wegen.” Met steun van MIVA heeft het ziekenhuis daarom een terreinwagen aangeschaft. “Alleen die sterke auto kan de slechte wegen hier aan,” zegt Geofrey.

Onderweg in Tanzania - pionier Geofrey

Leven en dood

Geofrey gebruikt de auto ook als ambulance. Aangezien het ziekenhuis in Sumve geen intensive care heeft, moeten patiënten soms met spoed naar het grotere ziekenhuis in Mwanza. “Dat is een rit van 58 kilometer,” legt Geofrey uit. “Met de terreinwagen doen we daar zo’n 45 minuten over, met een andere auto duurt die rit 1 uur en 20 minuten.” De auto kan dus het verschil betekenen tussen leven en dood.

Bijgestaan door God

De auto is onmisbaar voor het ziekenhuis van Sumve, zowel voor preventie als voor vervoer als het toch misgaat. “Door onze samenwerking met het ziekenhuis in Mwanza kunnen we steeds meer diensten aanbieden,” zegt hij. “Het voelt erg goed dat we mensen uit de gemeenschap steeds beter kunnen helpen. We worden bijgestaan door God.”

Pionier Geofrey in gesprek met zusters

Help jij Geofrey op weg?

Geofrey gebruikt de auto nu voor verschillende doeleinden. Daardoor is deze niet altijd beschikbaar voor spoedgevallen.
Daarom vraagt hij aan MIVA een extra auto. Zo hoeven mensen in nood niet te wachten op hulp door gebrek aan vervoer. Kan Geofrey op jouw steun rekenen?

  • Deel deze pagina

Ja, ik help mee

Welk bedrag wil je doneren?

Meer projecten

Duncan helpt 81 kinderen met gezondheidscentrum

Medische zorg voor de meest kwetsbaren in Kenia

Lees meer
Ecide kan dankzij auto 126 families helpen

Mobiele gezondheidszorg en vaccinaties dankzij auto

Lees meer
Ambulance met groenkruis en pionier

Medische zorg in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Lees meer

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.