Collecte 2024: Alle informatie voor MOV-vrijwilligers

Kraamkliniek zonder ambulance: “Wat als het mis gaat?”

Op 24 en 25 augustus vindt de MIVA-collecte plaats in de kerken. Helpt u dit jaar verloskundige Zelly aan een ambulance, en voorkomt u zo onnodige baby- en moedersterfte? Geboortezorg is in het achterland van Zambia heel slecht bereikbaar. Dat leidt regelmatig tot levensbedreigende situaties. Zelly kan haar belangrijke werk alleen doen met uw inzet. Ze heeft een videoboodschap speciaal voor u:

Hoe kunt u helpen?

U kunt verloskundige Zelly helpen aan levensreddend ambulancevervoer. Dat kan door op meerdere manieren haar bijzondere missie onder de aandacht te brengen bij de parochianen. Geheel vrijblijvend bieden wij u hieronder een korte checklist met tips van andere MOV-vrijwilligers:

 • Plaats het campagneartikel en -beeld in uw parochieblad – begin juni online
 • Deel folders uit in uw gemeente en in de kerk – begin juni online
 • Hang posters op in uw parochie – begin juni online
 • Geef een presentatie tijdens de vieringen in de kerk – begin juni online
 • Laat de video over het werk van verloskundige Zelly zien in de kerk – begin juni online
 • Gebruik de liturgische suggesties tijdens de vieringen – begin juni online
 • Maak een ‘donatietafeltje’ met al het collectemateriaal – begin juni online
 • Vraag de bezoekers van uw kerk een donatie te doen

Suggesties voor activiteiten

 • Gezonde maaltijd: Zelly bezoekt zwangere vrouwen in het achterland van Zambia om hen te vertellen hoe belangrijk gezonde en gevarieerde voeding is tijdens de zwangerschap. Ondersteun het werk van Zelly door samen een gezonde maaltijd te koken of hapjes te maken en te nuttigen. Wellicht zijn er deelnemers die de opbrengst van hun moestuin te doneren voor deze activiteit. Vraag aan deelnemers een bijdrage voor deze activiteit, ten behoeve van de MIVA-collecte.
 • Spelletjesmiddag: Organiseer een ‘ouderwetse’ spelletjesmiddag voor jong en oud(er). Vraag aan parochieleden welke geschikte spellen ze willen uitlenen. Zoals een sjoelbak, diabolo of steltlopen. Of denk aan kaartspellen als rikken, toepen, schaken en dammen. Vraag voor deelname aan de spellenmiddag een kleine bijdrage ten behoeve van de MIVA-collecte.

Bestelformulier collectemateriaal

Om u te ondersteunen in de collecte, voorzien wij u graag van verschillende collectematerialen. Iedere parochie ontvangt in april een brief van MIVA met daarin informatie over de inhoud van dit materialenpakket.

Indien uw parochie deze brief niet heeft ontvangen of u de aangegeven aantallen wilt wijzigen, kunt u onderstaand formulier gebruiken. Met dit formulier kunt u ook een ander afleveradres doorgeven. Dit hoeft alleen indien het afleveradres afwijkt van het parochie-adres.
Wanneer wij geen wijziging van uw parochie of kapel ontvangen, krijgt u automatisch begin juni het pakket toegestuurd zoals vermeld in de brief.


 • Wanneer u een bestelformulier heeft ontvangen vindt u dit nummer achter de naam van uw religieuze instelling.