Collecte 2024: een ambulance voor verloskundige Zelly

  • Deel deze pagina

Kraamkliniek zonder ambulance: “Wat als het mis gaat?”

Op 24 en 25 augustus vindt de MIVA-collecte plaats in de kerken. Help jij dit jaar verloskundige Zelly aan een ambulance, en red je zo levens van moeders en baby’s? Geboortezorg is in het achterland van Zambia heel slecht bereikbaar. Dat leidt regelmatig tot levensbedreigende situaties. Zelly kan haar belangrijke werk alleen doen met jouw inzet. Doe ook mee!

Ziekenhuis veel te ver weg

Dit jaar staat in de MIVA campagne de kraamkliniek van verloskundige Zelly in Chibombo, Zambia, centraal. Deze kliniek heeft geen vervoer. In noodsituaties, zoals een keizersnee of een baby in stuitligging, kan Zelly zwangere vrouwen niet op tijd naar het ziekenhuis brengen. Zelly: ‘Ik voel me machteloos. Ik heb alleen een fiets, verder is er geen vervoer. Het ziekenhuis is veel te ver weg. Als een zwangere vrouw of een baby in de problemen komt, kan ik niets voor ze doen.’

Ambulance redt levens

De zandwegen in de achterlanden van Zambia zijn slecht begaanbaar, en de kraamkliniek ligt op ruim twee uur rijden van het ziekenhuis. Zelly kent veel vrouwen die onderweg naar kliniek zijn bevallen, waarbij de baby en soms ook de moeder het niet hebben overleefd. Een ambulance is daarom hard nodig. Daarmee kan Zelly zwangere vrouwen snellere toegang tot medische hulp geven en kunnen complicaties eerder worden behandeld. Dat leidt tot minder sterfte van moeders en hun baby’s, en verbetert de toegang tot gezondheidszorg van deze hele gemeenschap in Zambia.

Zelly op huisbezoek bij Bianca controleert buik

Help je mee met een gift voor een ambulance?

Welk bedrag wil je doneren?

Voor MOV-vrijwilligers

Ben je MOV-vrijwilliger en wil je in jouw parochie meehelpen voor een ambulance voor verloskundige Zelly? Dat kan door haar bijzondere missie onder de aandacht te brengen bij de parochianen. Geheel vrijblijvend vind je hieronder een korte checklist met tips van andere MOV-vrijwilligers:

Suggesties voor activiteiten

  • Vreemde valuta en oude guldens: U kunt de bezoekers van uw kerk vragen of zij nog oude guldens of gouden tientjes in huis hebben. Of misschien hebben ze vreemde valuta overgehouden na hun vakantie? U kunt dit geld inwisselen bij de bank en naar ons overmaken. De opbrengst gaat naar de ambulance voor Zelly. (Let op: MIVA kan geen oud muntgeld aannemen.) Lees meer over het doneren van vreemde valuta en oud briefgeld.

 

  • Gezonde maaltijd: Zelly bezoekt zwangere vrouwen in het achterland van Zambia om hen te vertellen hoe belangrijk gezonde en gevarieerde voeding is tijdens de zwangerschap. Ondersteun het werk van Zelly door samen een gezonde maaltijd te koken of hapjes te maken en te nuttigen. Misschien zijn er deelnemers die de opbrengst van hun moestuin willen doneren voor deze activiteit. Vraag deelnemers om een bijdrage voor deze activiteit, ten behoeve van de MIVA-collecte.

 

  • Spelletjesmiddag: Organiseer een ‘ouderwetse’ spelletjesmiddag voor jong en oud(er). Vraag aan parochieleden welke geschikte spellen ze willen uitlenen. Zoals een sjoelbak, diabolo of steltlopen. Of denk aan kaartspellen als rikken, toepen, schaken en dammen. Vraag voor deelname aan de spellenmiddag een kleine bijdrage ten behoeve van de MIVA-collecte.

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Wil je niets missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.